Dovolená bez problémů? Tak to pozor na peníze, dopravu a exotiku

22.08.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Ještě jste nebyli na dovolené? Pak vám možná přijde vhod několik rad, které se vám na místě letní relaxace bude hodit.

Všichni chceme, aby naše dovolená byla bez úrazů, nemocí, krádeží a dalších nepříjemných okamžiků. To však ještě neznamená, že se nemohou stát. Můžete přijít o peněženku se všemi doklady i kartami nebo třeba porušit pravidla silničního provozu, která se odlišují od tuzemských. Přidáme radu, co zařídit, když jedete do exotických zemí.

Bez karet

Pokud vám na dovolené v zahraničí ukradnou peněženku, případně ji ztratíte, je to zkrátka smůla. A jestliže jste v ní měli navíc ještě veškerou hotovost i platební karty, pak musí jít city stranou a jistě začnete hledat řešení, jak z podobné situace ven. Nejprve se musíte postarat o platební karty. Stejně jako by vám kartu zcizili doma, okamžitě kontaktujte svou banku. Můžete zavolat na zákaznickou linku, jestliže máte k dispozici připojení k internetu, otevřete si své internetové bankovnictví a zablokujte si kartu sami. Čím dříve to uděláte, tím lépe ochráníte peníze na účtu. Nezapomeňte, že u bezkontaktních karet „nálezce“ nepotřebuje PIN, aby vaši kartu použil a nakoupil s nído jejího limitu.

Na co si dát pozor na dovolené?


Bez portmonky

U peněz v hotovosti je to složitější. Nejprve se pokuste spolehnout na rodinu a své přátele v České republice a požádejte je, jestli by vám nějakou sumu nemohli poslat. Mohou například využít služby společnosti Western Union, u které lze finance poslat na pobočku místa, kde jste, mohou je poslat na váš bankovní účet a nebo na mobilní telefon. Zde to funguje tak, že kliknete na odkaz, který dostanete do mobilu, otevře se aplikace a dostanete se na stránku banky, odkud už doplníte svůj účet zadáním jeho čísla. Po volbě cílové země se vám v každém případě zobrazí měna a typy dostupných služeb, prostřednictvím kterých vám mohou zaslat peníze on-line a vy si je vyberete přímo na pobočce v zahraničí. Je to poměrně jednoduché, ale něco to bude stát, poplatek se počítá od odesílané částky.

Z předchozích dvou odstavců je zřejmé poučení, že platební karty a hotovost byste měli mít v zahraničí od sebe oddělené. Při ztrátě či ukradení jednoho, vás totiž z nouze dostane to druhé. A peněz u sebe noste jen skutečně nejnutnější množství, zbytek ponechte například v hotelovém sejfu.


Milujeme exotiku

Nemáte v oblibě klasicky navštěvovaná letoviska a spíš vás láká dovolená v exotických krajích. Proč ne, Keňa. Laos, Thajsko i Vietnam jsou krásné země a jistě stojí za vidění. Ale ještě než odjedete, měli byste to sdělit bance, u které budete čerpat v cizině peníze. Banky jsou u těchto exotických zemí opatrné a je možné, že bankomat vám tam kartu „spolkne“ a nevrátí, nebo ji zablokuje, což vyjde prakticky nastejno. Důvod je jednoduchý. Právě ve zmíněných zemích dochází k mnoha krádežím a banka kartu zablokuje preventivně, protože se jí výběr, nebo platba bude zdát podezřelý. A pokud jste v těchto částech Afriky a Asie poprvé, můžete s tím počítat téměř stoprocentně.


Všude neplatí stejná dopravní pravidla

Pokud se na zahraniční dovolenou dopravujete autem, nezapomeňte se podívat na pravidla provozu zemí, kterými projíždíte, a samozřejmě státu, kde budete trávit dovolenou. Vyhnete se nepříjemným překvapením, protože ne všude platí stejná pravidla jako u nás a jejich porušení může vyjít opravdu draho.

  • Kuřáci by si měli dát v Itálii pozor, zdali s sebou nevezou dítě do dvanácti let nebo těhotnou ženu. V jejich přítomnosti se totiž v kabině vozu nesmí kouřit a porušení pravidla může přijít až na 5 000 eur.
  • V italských letoviscích si také dejte velký pozor na cyklisty. Jezdí v protisměru, nedávají přednost, ale z hlediska tamních zákonů jsou téměř nedotknutelní a srážka člověka na kole se tam posuzuje opravdu velmi přísně.
  • V sousedním Rakousku by zase měli mít všichni cestující v autě k dispozici oranžovou reflexní vestu. A musí být opravdu v autě, ne v jeho kufru. Jinak můžete být pokutováni až 2 000 eur.
  • V Maďarsku a na Slovensku se používají elektronické dálniční známky. Lze je koupit přes internet, vytisknout a dát za sklo auta tak, aby je čtecí zařízení nad dálnicí mohlo přečíst.
  • Kolik stojí dálniční známky v Evropě?
  • Jaká je povinná výbava do auta v zemích EU? 

 (foto: Pixabay)

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU