Bankovní účty pro studenty: kde nejsou zbytečné poplatky?

04.09.2017 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Nad založením bankovního konta uvažuje plno studentů a nejen těch, kteří se snaží přivydělávat si při studiu. Je ale z čeho vybírat? Podle čeho bychom se vůbec měli rozhodovat?

Status studenta nabízí plno výhod. Akce a slevy nejsou jen na vstupné, ale třeba i na nejrůznější služby jako např. na mobilní tarify anebo bankovní konta. Pro oboje je pak typické věkové omezení, a to nejčastěji do 26 let. Najít ale můžete i takové účty, které lze využívat až do 30 let, pokud máte potvrzení o studiu anebo studentskou kartu ISIC.

nejlepší bankovní účet pro studenta

(zdroj: pixabay) 

Jak by měl vypadat bankovní účet pro studenta?

Někteří studenti mají stálý příjem, jiní se musí spokojit s příležitostnými brigádami anebo kapesným od rodičů. Předem je tedy jasné, že by je konto s poplatky mohlo akorát zatížit. Jak by tedy měly studentské bankovní účty vypadat?

  • Nulové poplatky za vedení účtu
  • Výběr z vlastního bankomatu zdarma
  • Transakce, převody, příkazy k úhradě bez poplatků
  • Bezkontaktní platební karta
  • Internetové bankovnictví + smartbanking zdarma
  • Alespoň pár výběrů z cizích bankomatů měsíčně bez poplatků

Pokud bychom byli náročnější student, můžeme ještě navíc požadovat výběr z cizích bankomatů a nejen v ČR, ale i v cizině úplně zdarma.

Kontokorenty a studentské půjčky

Často je k běžnému studentskému účtu nabízena možnost kontokorentu anebo dokonce rychlých půjček. Raději se předem zamyslete, zdali vám takové anebo i jiné výhody opravdu přinesou užitek. Přece jen – někdo kontokorent nevyužívá vůbec a někdo se s ním dokáže ihned zadlužit.

Bankovní konta pro studenty do 30 let

studentské účty do 30 let

Nejvýhodnější studentský účet do 26 let

V porovnání a hodnocení studentských bankovních účtů nejlépe obstálo U konto pro mladé od UniCredit Bank, na jehož vedení ani nepotřebujete potvrzení o studiu. Výhercem je jednoznačně proto, že dokáže plně vyhovět všem zmíněným požadavkům studenta včetně těch náročnějších. Kompletní hodnocení si můžete prohlédnout níže:

nejlepší studentský účet 2017

U konto pro mladé vám navíc může zůstat zdarma i potom, co dovršíte 26 let. Veškeré služby včetně vedení účtu budou ale podmíněny uložením minimálně 12 000 Kč měsíčně. Pokud požadavek nebude splněn, bude třeba doplácet 199 Kč, a to každý měsíc.

Výhodný účet nemusí být nutně studentský

Pokud se trošku důkladněji podíváte na porovnání obyčejných běžných účtů, rázem zjistíte, že se najdou i takové, které studentské nízkými nebo nulovými poplatky hodně připomínají. A právě proto je dobré nezapomínat ani na ně.


Jedním z nich je pak Malý tarif od Air Bank. Účet je určený pro osoby starší 18 let a jeho vedení je bez ohledu na věk zcela zdarma. Příchozí i odchozí platby v ČR jsou bez poplatků, stejně jako internetové bankovnictví anebo výběr z vlastních bankomatů. Bezkontaktní debetní MasterCard karta je pak samozřejmostí. Jediné, za co si s Malým tarifem budete muset připlatit, jsou výběry z cizích bankomatů v zahraničí:

  • Výběr v EU – 25 Kč
  • Výběr mimo EU – 100 Kč

 Jeho velkou výhodou ale na druhou stranu je, že nabízí úročení 1 % do 100 000 Kč.


Další dobrou volbou může být pro studenta i běžný účet od Equa Bank a.s. Vedení je samozřejmě opět bez poplatků, stejně jako internetbanking, odchozí i příchozí platby, bezkontaktní embosovaná debetní karta MasterCard a výběr z bankomatů v ČR i v zahraničí.

  • Výběr z cizího bankomatu v zahraničí – 0
  • Úročení 0,01 %

Mohlo by vás zajímat:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ