Příjmy předních bank spojené s komoditami jsou nejnižší za 11 let

07.09.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 7. září (ČTK) - Příjmy 12 největších investičních bank spojené s aktivitami v oblasti komodit v první polovině roku klesly o 41 procent na 1,3 miliardy dolarů (28,4 miliardy Kč). To je nejméně minimálně od roku 2006, vyplývá z údajů konzultační společnosti Coalition. Pokles způsobila hlavně nižší aktivita klientů a propad realizovaných obchodů v energetickém sektoru.

Coalition sleduje a analyzuje příjmy bank z obchodování s komoditami, prodeje derivátů investorům a dalších aktivit v sektoru od roku 2006. O výkonu jednotlivých bank v sektoru se nezmínila. Investiční banka Goldman Sachs ale ve druhém čtvrtletí vykázala v oblasti komodit nejslabší výsledky od doby, kdy se stala veřejně obchodovanou společností.

Příjmy bank z obchodů s komoditami v posledních letech stabilně klesají, protože banky kvůli přísnějším vládním regulacím a slabému výkonu sektoru své aktivity v této oblasti omezily nebo je zcela opustily. Ve čtvrtém čtvrtletí loni sice příjmy vzrostly o 20 až 25 procenta díky zlepšení situace v oblasti elektřiny a plynu v USA, za celý rok ale kvůli oslabení ropného sektoru o sedm procent klesly.

Coalition sleduje výkony Bank of America Merrill Lynch, Barclays, BNP Paribas, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JPMorgan, Morgan Stanley, Société Générale a UBS, uvedla dnes agentura Reuters.

Agentura Bloomberg upozornila, že její komoditní index, který měří návratnost z investic do 22 surovin, se letos téměř nezměnil. Nejhůře si letos vede cukr, zemní plyn a ropa. Coalition sleduje aktivity spojené s elektřinou, plynem, ropou, kovy, uhlím a zemědělskými komoditami.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK