5 tipů, jak efektivně ušetřit peníze

14.09.2017 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Považujete se za typ člověka, kterému za se za krátký čas rozkutálí peníze, ani se nenaděje? Možná právě vám je tento článek adresovaný.

Ušetřit slušnou částku není pro některé z nás nejsnadnější, ale není to ani nemožné. Pokud se naučíme odříkat si věci, po kterých toužíme, a více se budeme soustředit na věci, které potřebujeme, ušetříme tak nejednu korunku. Každému vyhovuje jiný způsob spoření, někdo preferuje mít o svých financích přehled neustále, někdo dá přednost šetření na maličkostech. Nabízíme 5 tipů, jak efektivně ušetřit.

1. První plaťte sobě

Zlaté pravidlo šetření zní: zaplaťte sobě jako první. Chodíte do práce, tvrdě dřete a nakonec, po všech daňových odečtech, obdržíte výplatní pásku. Zaplatíte nájem, splátky, účty za telefon a ostatní měsíční platby a pravděpodobně vám nezůstane tolik, kolik byste si přáli vložit na svůj spořící účet. Snažte se vymezit si určité procento ze všech příjmů, které si odložíte stranou na spořící účet, ještě předtím, než zaplatíte cokoliv dalšího. Nejenže se vám konstantně nakupí úspory, ale také se naučíte přirozenou cestou omezit nepotřebné výdaje.

2. Udělejte si rozpočet

Není možné ušetřit peníze, pokud nevíte, kolik si měsíčně vyhradíte na stravu, na nájem, na dojíždění do práce, na neočekávané výdaje, atd. Sepište si proto všechny výdaje do oddělených kolonek, hodit se vám na to může hodit třeba obyčejný Microsoft Excel. Pro dosažení efektivního výsledku je ale třeba udržovat si přehled o hotovosti, kterou utratíte, stejně tak jako o částkách, které platíte kreditní kartou.

Dalším efektivním způsobem, jak mít přehled o svých financích, je vkládání si konkrétních sum do obálek, které si jednotlivě popíšete. Jedna obálka poslouží pro měsíční rozpočet na stravu, další na cestovné, jiná zase na ostatní výdaje. Tato metoda vám pomůže dvakrát si rozmyslet, zda je útrata za květináč, či nové šaty opravdu nutná.

5 tipů, jak ušetřit

3. Jdete na nákup? Napište si seznam!

Ještě před tím, než se vydáte do obchodu, ať už jen pro pár věcí, či na větší nákup, věnujte patnáct minut svého času vytvořením nákupního seznamu. Pointa je v tom, že si sepíšete věci, které potřebujete, a ne ty, které chcete, nebo které jsou právě ve slevě. Budete-li se vašeho nákupního seznamu striktně držet, vyhnete se tak nákupu zbytečností, které kdyby nebyly za „výhodnou cenu“, tak byste je ani nekupovali.

4. Nenechávejte spotřebiče v pohotovostním režimu

Pohotovostní režim, neboli „stand-by“ je stav, kdy je elektrický spotřebič (televize s CRT monitory, ale také notebooky) v úsporném režimu a obvykle na něm stále svítí červená dioda. To znamená, že spotřebovává energii, i když jej nepoužíváte. Je to sice pohodlné, vypínat a zapínat televizi dálkovým ovladačem, avšak už ne tak pohodlné pro vaši peněženku. Jak problém vyřešit? Posloužit může v tomto případě prodlužovací kabel s více zásuvkami a vypínačem. Ten vám dává možnost vypnout tak více spotřebičů najednou. Úplným vypnutím některých elektrických spotřebičů tak můžete ušetřit až tisíce korun ročně.

Přestože je váš notebook v napájení a v režimu spánku, stále konzumuje energii, i když méně, avšak přece. Vypojte si proto notebook ze sítě pokaždé, když ho nevyužíváte.

5. Ušetřete na zábavě

Každoročně můžete ušetřit pár set korun za lístky na koncert, či festival. Staňte se dobrovolníkem na vaší oblíbené akci, kontaktujte organizátory a poptejte se po možnosti dobrovolnictví. Stále více festivalů začíná fungovat na této bázi. Nenajdete-li takový v Česku, informujte se o zahraničních možnostech. Známým festivalem, který je založený na podstatě dobrovolnictví je Roskilde Festival v Dánsku (celkem 37 000 dobrovolníků na 130 000 návštěvníků) nebo Bestival na jihu Anglie. Pokud vás dobrovolnictví neláká, můžete se zúčastnit soutěží o vstupenky (v rádiu nebo na internetu) nebo vyhledat akci ve vašem okolí, kde se neplatí vstupné.

Ať je vaše představa o šetření krátkodobá či dlouhodobá, začíná to celé právě u vás a o tom, jak vytrvalí a neústupní vůči sami sobě budete. A když vás bude lákat pořídit si věc, kterou momentálně nepotřebujete, vzpomeňte si na své spořící cíle. Přejeme mnoho zdaru!

(foto: Pixabay)


Ušetřete, kde to jen jde:

Autor článku

Lucie Czillingová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ