Návod, jak zatočit s neplatiči alimentů

20.09.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Neplatí vám na děti? Pravidelně zapomíná na vyživovací povinnost stanovenou soudem? Nedává vám sumu, na které jste se dohodli? Nad neplatiči lze vyzrát poměrně snadno, jen to nesmíte nechat jen tak.

V roce 2016 bylo uzavřeno 50,8 tisíc sňatků. Míra rozvodovosti za posledních několik let klesla na 45 %, což je např. snížení o 2,8 % oproti roku 2013, kdy počet rozvodů dosáhl na 27 895 a uzavření manželství naopak na 43 499. Daleko smutnější statistika je ale ta, která hovoří o tom, že vyživovací povinnost není plněna až v 50 % případů.

Co dělat když neplatí alimenty

(zdroj: pixabay, autor článku) 

 

K doporučeným údajům na obrázku často přihlíží soudci. Jsou ale spíše jen orientační a nedá se z nich přesně vycházet. Výše alimentů je čistě individuální a záleží na mnoha faktorech.

 

Co musí vědět každý rodič o alimentech?

Nesplnění vyživovací povinnosti je trestný čin. Jestliže soudem pověřený rodič neplatí alimenty na dítě déle jak 4 měsíce, hrozí mu trest odnětí svobody na 2 roky nepodmíněně.

Jestliže rodič neplatí výživné zcela úmyslně, trest se může zvýšit až na 3 roky nepodmíněně. Pokud navíc rodič způsobí neplacením dítěti hmotnou nouzi, nebo byl za neplacení alimentů v posledních 3 letech už souzen, hrozí mu nepodmíněné odnětí svobody na 1 – 5 let

 

Co dělat, když neplatí výživné?

Zpravidla máte hned několik možností a záleží hlavně na tom, zdali bylo výživné stanoveno soudem, anebo bylo součástí společné dohody. Pro začátek v obou případech samozřejmě neplatiče slovně upozorněte. Pokud by začal opět platit a dluhy splácel, máte klid. Ne vždy ale prostá domluva stačí.

Pokud nebyla vyživovací povinnost stanovena soudem, postupujte takto:

 

  1. Neplatiče nejlépe písemně vyzvěte k placení alimentů a splacení dluhu, případně mu v dopise pohrozte tím, že požádáte soud, aby určil vyřizovací povinnost.
  2. Jestliže ani tahle výzva nezabere, podejte návrh na určení vyživovací povinnosti k okresnímu soudu v místě trvalého bydliště. Pokud bude určena, druhý rodič bude právně zavázán k placení.

 

Pokud již vyživovací povinnost byla stanovena soudem, postupujte takto:

 

  1. Opět písemně vyzvěte neplatiče a pohrozte mu soudem, exekucí a trestním oznámením – zde naprostá většina dlužníků raději začne spolupracovat, protože se bojí následků za neplacení alimentů.
  2. Jestliže varování (nebo vyhrožování?) nezabere, podejte na neplatiče trestní oznámení. To lze podat už po prvních dvou měsících neplacení.
  3. Případ dejte k soudu. Výživné je exekučně vymahatelné, a proto buď podejte návrh na nařízení exekuce* nebo návrh na výkon rozhodnutí.
  4. Obrátit se také můžete na projekt Alimenty dětem, který vám pomůže s vyřizováním. 

 

*Náklady na exekuci bude hradit dlužník. Výživné je navíc považováno za přednostní pohledávku, čili má přednost před ostatními dluhy.

Jak podat trestní oznámení?

Trestní oznámení můžete podat buď ústně nebo písemně na jakémkoliv oddělení policie (někdy i na kriminálním) v místě trvalého bydliště nebo na státním zastupitelství. Vzor trestního oznámení najdete na internetu. Pravděpodobně si vás ale přesto policie pozve na pohovor.

Pokud se rozhodnete oznámení podat ústně, bude vaše výpověď zapsána do policejního protokolu. Poté bude případ prověřován.

Vymáhání dluhů na výživném

Uhrazení dluhu může exekutor dosáhnout hned několika způsoby:

  • Srážkami ze mzdy
  • Příkazem na účet dlužníka – zablokováním dlužné částky
  • Zabavením a prodejem nemovitých věci
  • Zabavením a prodejem movitých věcí
  • Zabavením a prodejem firmy
  • Nově i zabavením řidičského průkazu

 

 

Zabavit řidičský průkaz za účelem vymáhání dluhů může v ČR jen exekutor. Důležité je zmínit, že zdali bývalý dlužník již řádně hradí výživné, může exekutor zkontrolovat i v budoucnu. Přesto jeho služby ani metody nejsou nikdy účinné na 100 %.

 

 

Otec nemůže platit ani splatit alimenty

I takové situace bohužel mohou nastat. Většinou je tomu tak v případě, kdy je rodič nezaměstnaný a bez movitého majetku. Exekuce na sociální dávky je samozřejmě možná, ale jen v případě těch zabavitelných.

Podle § 88 (zákon o rodině) je možné vymáhat výživné i na prarodičích. Faktem ale je, že to není jen tak. V prvé řadě musí být k vymáhání a placení výživného po prarodičích vážný důvod, kterým nemůže být jen to, že dlužník nemá peníze, majetek a ani práci. Za oprávněný důvod lze považovat třeba dítě v hmotné nouzi. Nutné jej také brát v úvahu, že výživné od prarodičů na vnoučata je zpravidla nižší než od rodičů.

Je možné vymáhat výživné zpětně?

Ano, je to možné, ale má to svá omezení. U nezletilých dětí lze při dlouhodobém neplacení alimentů ze strany jednoho z rodičů vymáhat výživné až 3 roky zpětně. U zletilých je lze vymáhat pouze ode dne, kdy byl návrh podán. Neplatiče proto řešte co nejdříve.

 


Nenechte si ujít: 

 

 


 

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 15 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU