Museli jste o Vánocích do práce nebo tam půjdete na Nový rok? Na co máte nárok?

31.12.2018 | , Finance.cz
DANĚ


Někdo ve svátek pracovat nikdy nemusel, další má zákaz a jiný musí na směnu bez ohledu na to, jestli je Štědrý den nebo Velikonoční pondělí. Na co máte nárok, když jdete ve svátek do práce?

Je po Vánocích a vánočních svátcích, ale zítra bude ještě volno, protože je Nový rok. Spousta z nás si na pracovní dny vzala dovolenou a doma si užila více než týden volna. Ale jsou i povolání, která do práce prostě musela. Na co máte nárok, pokud jste museli o těchto svátcích pracovat?

Práce ve svátek, přesčasy ve svátek

(zdroj: pixabay) 

Kdo musí ve svátek do práce?

Zaměstnavatel může zaměstnanci nařídit práci ve svátek jen v ojedinělých případech. To ale samozřejmě neplatí pro následující povolání a typy práce. Lidé pracující v těchto oborech musí na směnu bez ohledu na svátky nebo víkendy:

  • Řidiči městské a vlakové dopravy (i letecké)
  • Zdravotníci
  • Hasiči
  • Bezpečnostní složky
  • Pracovníci ostrahy
  • Zaměstnanci v nepřetržitém provozu
  • Pohotovostní opraváři
  • Nakládací a vykládací práce
  • Pečovatelé a ošetřovatelé zvířat
  • Inventurní a závěrkové práce

 

Dříve muselo do práce i plno prodavačů. Od roku 2016 ale platí zákon, že ve svátek musejí mít obchody s plochou větší než 200 metrů čtverečních zavřeno. Plno prodavačů a pokladních si proto vychutná 25. – 26. prosinec a Nový rok doma.

Jediný případ, kdy lze ve stanovený svátek beztrestně pracovat v obchodě větším než 200 metrů čtverečních, by bylo jen tehdy, pokud by se dělala inventura. V jinačím případě hrozí za porušení zákazu otevření pro obchod pokuta až 1 000 000 korun.

Na co máte nárok za práci ve svátek?

Existují dvě možnosti, kterými se s vámi zaměstnavatel může vyrovnat:

  • Náhradní placené volno – za každý odpracovaný svátek musí být zaměstnanci umožněno náhradní volno s náhradou průměrné mzdy. To vám musí být zaměstnavatelem poskytnuto nejpozději do 3 měsíců od svátku. Pokud bychom tedy v červenci pracovali na příchod Konstantina a Metoděje a na upálení mistra Jana Husa, musí nám být nejpozději na začátku října nabídnuty 2 dny placeného volna. Teoreticky se lze také domluvit na vlastním termínu, se kterým ale obě strany musí souhlasit.
  • Příplatek za svátek – za práci ve svátek automaticky získáte průměrnou mzdu jako za každý jiný den a pokud nevyužijete možnost placeného volna, máte nárok na speciální příplatek, který činí 100 % průměrného denního výdělku. Jednoduše řečeno, za odpracovaný svátek tedy dostanete hned 2 průměrné denní platy.

V některých oborech je dokonce příplatek ještě větší. To ale pak už závisí především na speciálních vnitřních předpisech anebo na pracovní smlouvě.

Příplatek je velice často důvod k tomu, proč většina zaměstnanců nechá náhradní placené volno ,,propadnout“ a sáhne raději po příspěvku. Pokud se ale příplatek rovná pouze průměrné mzdě za 1 den, vyjde vás výhodněji stejně oceněné volno. To má navíc podle zákona přednost před příplatkem a zaměstnavatel vám jej musí poskytnout přednostně.

 

Jak se počítají přesčasy?

Podle zákoníku práce mají být přesčasy zcela výjimečná věc, ale všichni víme, jak to ve skutečnosti je. Přesčasy nesmí přesáhnout víc než 8 hodin týdně nebo 150 hodin ročně. Do tohoto limitu ale nejsou zařazeny přesčasy, za které bylo zaměstnanci poskytnuto náhradní volno.

Jestliže navíc v pracovní smlouvě nemáte napsáno, že váš mzdový výměr již odměnu za práci přesčas obsahuje, měli byste být za 1 přesčas odměněni minimálně 25 % z průměrné denní mzdy nebo náhradním volnem, které je ale tentokrát neplacené.

Speciální kapitolou jsou pak přesčasy v práci ve svátek. Pokud nepatříte mezi zmíněná povolání, u kterých je práce ve svátek nevýlučná, bude taková práce v podstatě přesčas sám o sobě, neboť svátek není vaším pracovním dnem. V takovém případě dostanete průměrnou denní mzdu, dále pak minimálně 100 % průměrné denní mzdy za svátek a ještě minimálně 25 % z průměrné denní mzdy za přesčas. Celkově si tedy polepšíte minimálně o 125 % průměrného platu navíc anebo o náhradní volno.


Mohlo by vás zajímat:


Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 20 krát

Články ze sekce: DANĚ