ECB: Banky v eurozóně jsou dobře připraveny na změny úroků

09.10.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 9. října (ČTK) - Banky v eurozóně jsou celkově dobře připraveny na změny úrokových sazeb. Necelá polovina z nich by ale při prudkém růstu úroků mohla potřebovat více kapitálu. Uvedla to dnes Evropská centrální banka (ECB). Ta se nyní připravuje na to, že po letech mimořádně nízkých úrokových sazeb a masivních nákupů dluhopisů začne svá stimulační opatření omezovat. Chce si tak připravit půdu pro zvýšení úrokových sazeb.

ECB v rámci testů bank nasimulovala šest scénářů vývoje úroků - od prudkého zpřísnění měnové politiky až po zmrazení poskytování úvěrů, které následovalo po kolapsu americké banky Lehman Brothers v roce 2008. ECB sledovala, jak takové situace změní čisté příjmy z úroků bank a hodnotu majetku bank.

Při testech ECB zjistila, že většina ze 111 testovaných bank v eurozóně je dobře připravena na případné šoky vzniklé prudkými změnami úroků. Vyšší úroky povedou k vyšším čistým úrokovým příjmům v příštích třech letech pro většinu z nich, nicméně výsledkem bude i nižší ekonomická hodnota jejich majetku. ECB proto zahájí intenzivní jednání s 51 bankami, u kterých zjistila větší zranitelnost při náhlé změně úroků kvůli vysokým sázkám na deriváty a příliš agresivním modelům pro výpočet rizika. Tyto banky by při zvýšení úroků pak mohly potřebovat více kapitálu.

Nicméně i když požadavky na výši kapitálu u jednotlivých bank bude nutné upravit podle zjištěných rizik, celkově se požadavek na výši kapitálu v reakci na analýzu nemění, uvedla centrální banka.

ECB zahájila testy bank v únoru. Výsledky začlení do svých pokynů ohledně toho, kolik kapitálu by měly držet jednotlivé banky, nad nimiž má ECB dohled.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK