Známé tváře a volby: Které známé osobnosti podporují ANO, KSČM, či ODS?

18.10.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Za pár dní se otevřou volební místnosti a politici budou netrpělivě vyhlížet obsah volebních uren. Náš web vám přináší dvoudílný přehled osobností, které se rozhodli jít s kůží na trh a podpořit nějakou stranu. Třeba vám to ulehčí rozhodování, komu dát hlas.  

Slavné osobnosti jsou s politikou spjaty od jejího vzniku. Aktivně podporovali své favority (např. Lady Gaga, Jaromír Jágr), nebo se rozhodli sami jít do politiky (Donald Trump, Ronald Reagan, Josef Váňa, Rudolf Hrušinský). Nyní se pojďme podívat na první polovinu volebního pelotonu desíti stran, které mají největší šanci dostat se do poslanecké sněmovny (žebříček vznikl na základě 3 průzkumů od agentur MEDIAN, s r.o., Kantar TNS CZ s.r.o pro ČT, agentury STEM/MARK pro MF a agentury SANEP).

ANO

Do politiky vstupoval Andrej Babiš již jako celebrita (druhý nejbohatší český podnikatel, který chtěl uklidit v ČR "bordel"). Vznik hnutí ANO byl rychlý a toto hnutí již od počátku přitahovalo (vedle bývalých zaměstnanců Agrofertu) známé tváře - novináře Martina Komárka i nynějšího ministra obrany herce Martina Stropnického a další. Za ANO neúspěšně kandidoval jako nestraník Josef Váňa (dříve kandidoval jako nestraník za TOP 09). Mezi podporovatele ANO se řadí také šíleně smutná princezna Helena Vondráčková. S předsedou ANO Andrejem Babišem dříve spolupracovali i dva čeští bohové - Karel Gott a Jaromír Jágr. Za zmínku stojí to, že Agrofert sponzoruje řadu kulturních (Kryštof Kemp, cirkus Jo - Joo, Colours of Ostrava) a sportovních akcí a klubů (Agrofert run, tenis v Prostějově, Vodňanské kuře dříve Rytíře Kladno).

Agrofert a Andrej Babiš jsou často spojování i s kapelou Kryštof a jejím frontmanem Richardem Krajčem (ten v minulosti podpořil i Petru Buzkovou (ČSSD), ODS a v prezidentské volbě Karla Schwrazenberga (TOP 09)). Nicméně Richard Krajčo veřejnou podporu ANO nevyjádřil (ale focení se před volbami s předsedou ANO Andrejem Babišem není úplně košér). Jenom aby Andrej Babiš nebyl jeho obchodníkem s deštěm.

Koho kuře jíš, toho píseň zpívej

ČSSD

V řadách ČSSD působí herec Vítězslav Jandák, v minulosti ve straně působil hokejista Jiří „Guma z Nagana“ Šlégr. Hymnu ČSSD ("My jsme ten správnej team") složil zpěvák a skladatel Michal David (tento rok ji nicméně hlas nedá). ČSSD podporoval také další zpěvák Václav Neckář a herec, naivní malíř a milovník Miloše Zemana František Ringo Čech, který nyní kope v dresu SPO. Blízko k ČSSD měla i Kateřina Brožová, která řadu mítinků moderovala a koketovala také se vstupem do politiky v oranžovém triku.

Jaká hymna, taková strana?


Čtěte také:

Jdete volit? Co potřebujete vědět?

Kdo zruší po volbách EET?

Kolik slibují strany po volbách?

Sledujte volební speciál na euro.cz


KDU-ČSL

Mezi podporovatele křesťanských demokratů patří herci Jan Potměšil a Jan Hrušinský, operní zpěvačka Dagmar Pecková, režisér Jan Hřebejk, miliardář Karel Janeček, ekonom Jan Švejnar, či vinař Josef Valihrach a další osobnosti. Uvidíme, co podpora známých osobností svede s třeskem, který se stal při rozchodu KDU-ČSL a strany STAN.

Ten pocit, když se rozejdeš s klukem, ale stále si pouštíš společná videa...

KSČM

Z řad celebrit se ke komunistům nikdo veřejně nehlásí, alespoň jsme nikoho významného nenašli. Nicméně v minulosti tomu bylo jinak. Členkou komunistů zůstala i po změně režimu herečka Jiřina Švorcová. Jiní slavní se ke své stranické minulosti příliš nehlásí, o agentech StB ani nemluvě. Některým byla prokázána spolupráce s StB, jiní si dokázali zamést cestičku ke své osobě. Pravdu se již možná nikdy nedozvíme, takže si za premiéra, či prezidenta můžeme zvolit bývalého agenta, aniž bychom to věděli.

Dříve měli komunisté ve svých řadách více zapálených umělců...

ODS

Občanská demokratická strana byla vždy velkým magnetem pro nespočet herců, zpěváků i sportovců. Pravicové straně s charismatickými (podle některých) vůdci jednoduše nešlo odolat. Mezi nejznámější podporovatele ODS patřili Lucie Bílá, Petr Kratochvíl, Jan Kalousek nebo již zmíněný Jaromír Jágr. V barvách ODS působil jako senátor i představitel nadstrážmistra Arazíma Tomáš Töpfer. Ale zpět do dnešních dnů, kdy je podpora některých zmíněných celebrit již nejspíše minulostí. Nyní do voleb v barvách ODS vstupuje Jakub Janda, bývalý skokan na lyžích. Martin Dejdar nyní objíždí s předsedou ODS Fialou kulturní domy a prostřednictvím talkshow se snaží nahnat voliče k ODS. Dodejme, že Martin Dejdar je dlouholetým voličem ODS a v prezidentské volbě podpořil Miloše Zemana.

Tvoje tvář dá ODS svůj hlas....aj karamba!

Politika se s vědeckými, sportovními i kulturními osobnostmi prolínala vždy. Z naší historie stačí vzpomenout na úžasné hovory Karla Čapka s TGM, neúžasnou Antichartu s projevem Karla Gotta (srovnejte se státní hymnou) nebo výhry našich hokejistů nad Sověty na MS v březnu 1969 a mnoho dalších momentů. Příští týden se rozhodne, kdo bude dalším premiérem a kam se bude naše země dále ubírat.

Zajisté jsme nevyjmenovali všechny. Do komentářů nám můžete napsat, koho jsme zapomněli zmínit. V příštím díle se podíváme na osobnosti podporující Piráty, SPD, STAN, TOP 09 a Zelené.

 

Štítky:

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU