Chcete půjčku vyřídit online?

18.10.2017 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Na internet se přesunuje stále více služeb. Je to pohodlné a rychlé. Ale je například půjčování si peněz přes web skutečně bezpečné? Je, ale musíte dodržovat jistá pravidla.

Přes internet si vyřizujeme postu, kupujeme nutné i naprosto zbytečné věci, řídíme si tudy naše finance a samozřejmě si je taky můžeme půjčit, pokud jich náhodou máme nedostatek. Krom toho říkáte, že úroky a podmínky jsou na internetu daleko lepší, než třeba v bankách? Hlavně nespěchejte, porovnejte nabídky a po důkladném rozvážení se rozhodněte.

Všichni poctiví nejsou

Nabídka jedné ze společností nabízející půjčku bez nahlédnutí do registru dlužníků vypadá přibližně takto: V současnosti novela zákona č. 257/2016 Sb., o spotřebitelském úvěru, a s ním také související souhrnná novela č. 258/2016 Sb. přikládá společnostem poskytujícím úvěry povinnost kontrolovat bonitu žadatele. Avšak to neznamená, že pokud máte záznam v registru (dlužníků), nebankovní půjčka vám nebude poskytnuta. Právě naopak. Půjčky bez registrů jsou půjčky pro lidi, kteří mají záznam v registru, ale i tak jim může být poskytnuta půjčka. Posuzování žádostí probíhá individuálně. Problém nastává většinou v případě, že máte exekuci, nebo jste v insolvenci. Každopádně doporučujeme ještě před požádáním o půjčku uhradit všechny vaše závazky.

Exekuce tedy vadí, insolvence taky, ale že je člověk dlužníkem, to nevadí. Že z toho máte smíšené pocity? Aby ne, vypadá to totiž tak, že půjčujícímu nejde o to vytvořit nějaký obchod, tedy půjčku peněz a jejich vrácení s nějakým úrokem, ale spíš o váš majetek, na který by skočil, kdybyste neplatili. Kdo se chlubí nabídkou úvěrů bez registru, nejspíš kredibilitu klienta ani neověřuje. Poskytovatel půjčky je tak může předlužit. Nemusí, ale může to být dost podezřelé. Tady raději ne.

Srovnávače srovnávají orientačně

Srovnávačů půjček je na webu spousta a lidé jim docela věří. Jenže podle odborníků jsou srovnávače půjček vlastně jen zprostředkovatelé. Nabídnou výhodná numera, která se lidem na první pohled zalíbí. Ovšem skutečnost pak bývá jiná. Pokud se podíváte na formuláře žádosti o půjčku, snad žádný poskytovatel půjčky vám nezaručí, kolik vám vlastně půjčí a jestli vám vůbec nějaké peníze poskytne. Vaše data, která jste třeba poskytli právě pro srovnávač půjček, putují nejprve k vybranému (a nejspíš taky srovnávač motivujícímu) poskytovateli. Tam si váš formulář takzvaně oskórují, tedy zjistí, kolik vám mohou půjčit, by se jim to vyplatilo. Když vám přijde výsledek, zpravidla se od původní nabídky dost liší, je to prostě méně. Když si pak nabídku prostudujete důkladněji, zjistíte třeba, že abyste vyhověli podmínkám, museli byste mít například dvakrát větší plat. Ale to byste si asi nemuseli půjčovat. Filozofie je tedy jasná – když už jste se namáhali s vyplňováním, tak podepíšete, i když podmínky nejsou srovnatelné s původními sliby. To ale také není dobrá cesta.

Dá se ušetřit na online srovnání?


Porovnávejte, nespěchejte

Asi nejdůležitější je, že Zákon o spotřebitelském úvěru dává spotřebitelům dvoutýdenní lhůtu na rozmyšlenou. Pokud tedy dostanete konkrétní nabídku, poskytovatel úvěru vám během této lhůty garantuje nabídnuté parametry. V této lhůtě si můžete porovnat konkrétní nabídku od více poskytovatelů, udělat si přehled o všech podmínkách, spočítat si v úvěrové kalkulačce RPSN i nezapomenout na sankce. A vůbec nepočítejte s tím, co nabídl srovnávač, porovnávejte data od poskytovatelů.

Vy si je prověřte taky

Je nutné si také uvědomit, že podmínky pro získání licence k poskytování či zprostředkování půjček dle nového zákona splnila jen část společností. Zákon totiž klade na poskytovatele i zprostředkovatele dost velké nároky. Ale přesto je dobré si dát pozor – třeba na firmy bez licence. Věrohodnost poskytovatele si můžete ověřit na stránkách České národní banky, která má nad těmito společnostmi dohled.

A asi nejdůležitější je transparentnost jednání: internet nabízí rychlé sjednání úvěru, ale stejně tak rychle můžete získat všechny informace o poskytovateli půjčky. Pokud je nabízí a nic neskrývá a má veškerá povolení, licence, smlouvy a podmínky na webu, mělo by to být pro vás rozhodující.

Kde si půjčit na nečekané výdaje?

Jak si vybrat nejvýhodnější půjčku?

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY