Všude stejně: jak moc riskujete, když používáte univerzální hesla a pořád stejný PIN?

20.10.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Stejně jako se rozšiřuje virtuální svět kolem nás, rozšiřují a prohlubují se také možnosti elektronických zlodějů, kteří čekají jen na to, až si kvůli nedostatku času budeme zjednodušovat možnosti přístupu k našim kontům a dalším citlivým datům.

Virtuálně dokážeme ovládat už leccos: naše bankovní účty, už téměř jakékoli výdaje lze hradit bezhotovostně, kartami platíme v e-shopech a nepotřebujeme k tomu počítač, stačí mobil. Potřebujeme jen takovou maličkost: zadat jméno a heslo, nebo PIN, ten poslední nejčastěji čtyřmístným identifikačním kódem.

Používejte bezpečná bankovní hesla

Každý to říká, všude čteme texty o tom, že bychom si to neměli zjednodušovat, ale my to přesto děláme. Pamatovat si několik hesel je prostě problém, takže mnoho z nás si volí jedno heslo. Proč si taky pamatovat takovou hromadu hesel, když stačí jedno. Já jsem moc malá ryba, nic se mi nestane. Snad má většina z vás pravdu. Ale ti zbylí riskují své peníze a vůbec citlivá data, která mohou být v případě peněz ukradena, v případě dat okopírována a zneužita. To všechno hackeři totiž dobře umějí.

Jak to nedělat? Zvolit PIN či heslo v podobě 1234, to tedy příliš důvtipné není, o bezpečnosti nemluvě. Pokud si nezvolíte čísla za sebou, možná dáte přednost jinému jednoduchému typu: heSlo123, hesloheslo, hEslo. Hned další variantou jsou jména dětí, domácích zvířátek anebo přímo osobní údaje. Jenže přesně tohle hackeři znají velmi dobře. Přesně vědí, co mají při prolomení hesla vyzkoušet jako první. Z bezpečnostního hlediska jsou prostě tato hesla slabá a v sekundách prolomitelná.

Proč takhle jednáme, to už také vychází najevo. Většinou si totiž neuvědomujeme, že se prostřednictvím elektronických zařízení a internetu dostáváme do veřejné sítě. Možná jsme v teple doma, v bezpečí. Jenže ten prostor za modemem je veřejný a čekají tam na nás různé nástrahy. Jednou z klíčových zásad bezpečnosti v on-line prostředí je proto volba důmyslných hesel a jejich pravidelná změna. To se týká také PINů a ochrany počítače i mobilního telefonu kvalitním antivirovým programem.

Jak vymyslet a zapamatovat si heslo?

Odborníci říkají, že je vhodné používat složitá hesla, třeba taková, která obsahují kombinaci malých a velkých písmen, čísel a dalších znaků. Nebo je možné použít kombinaci čtyř náhodně vybraných nesouvisejících slov. Důležité ale je hesla neopakovat. Pro každou službu byste měli mít jedinečné heslo.

A zde jsou hesla skutečně notoricky používaná: password, 1234, 123456, 12345678, qwerty, abc123, monkey, 1234567, letmein, trustno1, dragon, baseball, 111111, iloveyou, master, sunshine, ashley, bailey, passw0rd, shadow, 123123, 654321, superman, qazwsx (koukněte na klávesnici), michael, football. Pokud některé z nich používáte taky, moc se nerozmýšlejte a rychle je změnte.

Podle posledních zjištění si ale neměníme ani hesla, která obdržíme v bance při úvodní registraci. 40 procent z nás si je ponechává u platebních karet, každý desátý u internetového bankovnictví.

Školáckou chybou je stejné heslo na více místech a pro různé služby. Hackerům tak otevíráme dveře a zveme je na svačinu spojenou s prohlídkou počítače bez omezení. Složitějšími hesly si zabezpečujeme alespoň internetové bankovnictví a e-mail. Jestliže se do našeho zařízení hacker jednou dostane, je to skutečně poplach nejvyššího stupně. Proto je důležité volit kvalitní hesla i u zdánlivě neškodných aplikací a e-shopů.


Čtěte také:


Pár bodů k zapamatování

  • Bezpečné heslo obsahuje malá a velká písmena, číslice a další znaky, například tečku nebo čárku, a má alespoň 8 znaků.
  • Pro různé služby používejte různá hesla.
  • Raději si PIN a heslo zapamatujte a nikam si je nepoznamenávejte.
  • Pokud se nechcete spoléhat na paměť, pak si PIN či heslo poznamenejte na bezpečné místo, které nemá žádnou spojitost s danou službou. A vůbec nejlepší si je zašifrovat, třeba jako součást delší číselné nebo abecední řady.
  • Nikdy nepoužívejte hesla založená na uživatelském jméně, jméně vašich blízkých či vašich domácích zvířat, nedoporučují se také data narození vás a vašich příbuzných

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU