Zdraží plyn v topné sezóně? Jaké faktory ovlivní jeho cenu?

20.10.2017 | , Finance.cz
BYDLENÍ


K podzimnímu koloritu už tradičně patří nové ceníky zemního plynu. Tím v České republice vytápí asi 1,5 milionů domácností. Mají se během topné sezóny připravit na zdražení?

Se zemním plynem se, podobně jako s elektřinou, obchoduje na energetických burzách. Dodavatelé zemní plyn nakupují v předstihu, aby se zásobili na další období a mohli obsloužit své zákazníky. Cena zemního plynu tak z velké míry záleží na tom, jak výhodně komoditu nakoupili. Svoji roli pochopitelně hrají i obchodní marže.

Dodavatelům se podle všeho do případného zdražení plynu chtít nebude. Zákon totiž dává spotřebitelům možnost vyvázat se v případě zdražení ze smlouvy sjednané i na několik let, a najít si výhodnějšího dodavatele. „Ceny zemního plynu na komoditních burzách vrostly jen mírně a podle mého názoru má většina dodavatelů dostatečnou rezervu v obchodní marži, aby udržela ceny na stávající úrovni,“ konstatuje Jiří Gavor, jednatel a analytik společnosti ENA s.r.o. Záleží také na tom, jestli máte cenu plynu fixovanou. Takže pokud cena poroste, bude fixovaná cena plynu výhodná.

Někteří dodavatelé plyn zlevní

Podobného názoru je také Jan Schindler, expert na ceny elektřiny a zemního plynu z portálu Tzb-info.cz. „Plyn v následující topné sezóně zákazníkům nezdraží. Nabídka plynu ale již neláme rekordy v poklesu cen a zákazníci se budou muset pro příští kontrakty spokojit s vyšší cenou než v minulosti. Ceny zemního plynu, podobně jako ceny elektřiny, může prodražit cenové rozhodnutí regulátora,“ dodává.

Domácnosti a firmy, které zemní plyn odebírají, totiž neplatí jen za obchodní složku. Zhruba 30 procent z celkové ceny zemního plynu tvoří regulované poplatky, například platba za distribuci. Tyto poplatky každý rok vyhlašuje Energetický regulační úřad na konci listopadu a pochopitelně ovlivňují výslednou cenu zemního plynu.

Dalšími faktory, které zasahují do ceny zemního plynu, jsou také politická rozhodnutí. „Cena zemního plynu, jakožto fosilního paliva, závisí do značné míry na politické vůli. Evropský parlament postupně přijímá takzvaný energetický balíček, který má garantovat rovněž bezpečnost dodávek. Možná taky proto tržní hodnota zemního plynu nijak zásadně nestoupá. Někteří dodavatelé naopak již oznámili, že pro rok 2018 domácnostem zemní plyn zlevní,“ uvádí Petr Woff z projektu KupníSíla.cz.


Čtěte také:

Kolik utratí za plyn Němci a kolik Češi?

Plné plynovody, kdo zvýší kapacitu plynovodů v Česku?

Alternativní dodavatele plynu a elektřiny: vyplatí se?


Smlouvy bez závazků a bonusy

Stejně jako v minulých letech lze očekávat, že ceny zemního plynu budou napříč energetickým spektrem různé. Domácnostem se proto stále vyplatí hledat optimální nabídku, která bude zajímavá nejen z hlediska ceny, ale například i z pohledu služeb nebo bonusů. Aktuálně na energetickém trhu působí kolem osmdesáti dodavatelů, kteří prodávají elektřinu i zemní plyn. „V prodeji elektřiny se nakonec výrazně prosadili jenom dva ryze alternativní dodavatelé, v prodeji plynu pouze jeden,“ dodává Petr Woff.

Zejména větší obchodníci s energiemi se nyní snaží podchytit trendy, a proto například zákazníkům nabízejí pomoc s vyřízením dotací na nový plynový kotel nebo na instalaci solárních panelů na střechu rodinného domu. Vedle toho se objevují další bonusy, například pojištění, půjčky nebo asistenční služby. Standardem se postupně stává bezplatná zákaznická linka nebo on-line služby pro zákazníky, například čtyřiadvacet hodin denně dostupný zákaznický portál.

„Dodavatelé se nyní již nepředcházejí v nabídce co nejlevnějších cen energií. Také nabídka fixních cen elektřiny nebo plynu není tak zvýrazňovaná jako v minulosti. Naopak se zdá, že populárnější se stávají nabídky produktů na dobu neurčitou a je zdůrazňována svoboda zákazníka,“ všímá si Jan Schindler.

Dodává ale, že spotřebitelské chování se zatím moc nemění. „Zásadním problém je nedůvěra pramenící ze špatných zkušeností z doby po liberalizaci prodeje elektřiny a plynu. Jen málo spotřebitelů si vybírá dodavatele sama, většina se nechá přesvědčit obchodníky, často vlivem nepravdivých údajů,“ uzavírá analytik.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ