Jak na výmaz zápisu z registru dlužníků

03.11.2017 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Chtěli jste si vzít půjčku, ale v bance vám žádost zamítli, protože o vás našli záznamy v registru dlužníků? Nechápete, jak jste se na černé listině ocitli a už vůbec ne, jak z ní zmizet? Poradíme vám.

Stát se dlužníkem je snadné. Stačí někde zapomenout doplatit pár kačer a dluh za příštích pár let naskáče, aniž bychom o něm tušili. Potom najednou potřebujeme úvěr a ejhle! Banka nás upozorní na zápis a žádost zamítne. Co tedy můžeme dělat, abychom docílili co nejrychleji výmazu?

Do jakých registrů nahlížejí (nejen) banky?

  • BRKI – bankovní registr klientských informací, ve kterém jsou vedeny údaje o osobách, které si vzali půjčku, mají kontokorent, kreditní kartu anebo jsou na účtu v mínusu.
  • NRKI – nebankovní registr klientských informací, do kterého jsou zaznamenávány zápisy o osobách, co čerpali úvěr u nebankovních společností.
  • Solus – negativní registr, do kterého jsou na základě informací od společností zapisováni všichni dlužníci.

Kdo se dostane do registru dlužníků?

Do registru Solus se dostane jakákoliv zletilá osoba, která dluží nad 500 Kč. Pokud se pouze opozdíte s platbou, nic se neděje. Jestliže ale s doplacením budete čekat déle než měsíc, na seznamu se pravděpodobně najdete. K výmazu nepomůže ani finanční vyrovnání dluhu i s úroky s věřitelem. Váš záznam bude v Solus k vidění na další 3 roky od splacení pohledávky. 1 rok poté v případě, že se jednalo o dluh u telekomunikační společnosti, který nebyl prodán vymahačům.

BRKI a NRKI pak nemají žádnou dolní hranici pro zveřejnění informací o dluhu a dlužníkovi. Zápis se v těchto registrech drží 4 roky.

Jak zažádat o výpis z BRKI s NRKI?

Formulář žádosti o výpis z bankovního registru získáte na stránkách společnosti CBCB. Pokud vyžadujete údaje z nebankovního, tak pro změnu musíte na web sdružení CNCB. Pro oba si také můžete dojít osobně. Vyhotoví vám jej na počkání za 200 Kč. Pokud byste ale raději volili Českou poštu, budete si muset ještě připočítat peníze za dobírku.

Jak získat výpis ze Solus?

Jednou z možností je samozřejmě písemná žádost do sídla sdružení Solus. Faktem ale je, že má hned dvě nevýhody. Tou první je nutnost úředně ověřeného podpisu a tou druhou zase její cena. Jestliže vše uhradíte předem na účet, vyjde vás to na 200 Kč. Na 229 Kč pak v případě, kdy raději preferujete zaslání Českou poštou na dobírku.

Mnohem snazší a především o více jak polovinu levnější je žádost prostřednictvím SMS. Na webu najdete přesný tvar, v jakém má být SMS odeslána včetně telefonního čísla. Žádost je zpoplatněna klasickou sazbou operátora, textovka s výpisem poté bude stát 99 Kč stejně jako každý další výpis. Pokud bychom chtěli na dalších výpisech ušetřit, lze si stáhnout na Google Play aplikaci Solus – SMS výpis, se kterým vás další výpisy vyjdou jen na 30 Kč.

Výmaz z registru dlužníků?

Výmaz u BRKI a NRKI nelze provést dřív než po zmíněných 4 letech od splacení dluhu. U Solus to bylo možné dříve. Nejprve jste museli samozřejmě splatit veškeré pohledávky, které jste vůči věřiteli (firmě, bance) měli. Pokud jste tak učinili, se společností bylo dále třeba navíc rozvázat veškeré smluvní vztahy. Zároveň s tím bylo nutné zrušit i souhlas se zpracováním osobních údajů. Až poté jste mohli kontaktovat Solus a požádat o výmaz. Do e-mailu bylo dobré přiložit i odvolání se zpracováním osobních údajů. Následně měl být záznam z registru vymazán, neboť již není v souladu se zákonem č. 101/2000 Sb. o zpracování osobních údajů.

Dnes je tomu ale jinak, a to na základě aktualizace zákona o ochraně spotřebitele 378/2015 Sb. Díky němu je totiž výměna informací o spotřebiteli možná i bez jeho souhlasu.

Pozor: Důležité je navíc zmínit, že v BRKI a NRKI nejsou uvedeny pouze dluhy, ale i kompletní morálka splácení a hlavně pak to, zdali jste splátky odváděli včas. Pokud tomu tak nebylo, nelze se pak divit negativním informacím v registrech o vaší osobě.

Registr, kde chcete být zapsáni!

Kromě haldy negativních tu máme i pozitivní registry. Jeden z nich také spadá pod Solus a další je například SID. Jsou do nich pro změnu zapisovány informace o klientech, kteří řádně plní své závazky vůči bankám a jiným společnostem. I do nich může banka při žádosti o úvěr přihlížet.


Čtěte také:

Jak získat hypotéku, kterou vám nechtějí dát

Jak vyhlásit osobní bankrot

Sloučení půjček aneb když nestíháte splácet

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 33 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY