Babišov: 10 důvodů, proč ANO vyhrálo volby

23.10.2017 | , Finance.cz
Volby


Je dobojováno - téměř každý třetí volič vhodil do urny lístek s názvem ANO, navíc skoro 50 tisíc voličů zakroužkovalo bývalého ministra financí, bývalého (zřejmě) estébáka a Olafem vyšetřovaného Andreje Babiše. Nicméně demokratickou volbu musíme respektovat - hlas lidu, hlas boží. Proč tedy ANO vyhrálo volby? Může za to Kalousek?

Čau lidi,

jste připraveni podívat se na 10 důvodů, proč Agrofert, pardon, ANO, vyhrálo volby?

Zdroj: anobudelip.cz

Úspěšný podnikatel

Andrej Babiš jednoduše je úspěšný podnikatel. Škoda, že se nikdy nedozvíme příběh, jak se chlapec s řídkým knírem (nejspíše i agent StB) stal těžkou vahou na poli zemědělství, chemického průmyslu, i politiky. O jeho praktikách si šuškají čeští zemědělci z Horní Dolní, i europoslanci v Bruselu. Jeho podnikatelskou kariéru negativně neovlivnilo ani angažmá v politice, ba naopak - dle časopisu Forbes vzrostl majetek Andreje Babiše po aktivním vstupu do politiky více než dvojnásobně - ze 40 na 88 miliard. Takže ano, je líp.

Mafra podporuje machra

MF DNES se nebojí kritizovat svého vlastníka Andreje Babiše, ale prorůstání MF DNES s jeho zájmy je zřejmé. Na nahrávkách skupiny Julius Šuman Babiš zcela zřetelně řídí novináře a chce vytahovat kauzy před volbami jako esa z rukávu. Kdo je šéf šlo také jednoznačně vyčíst z komentářů šéfredaktora MF DNES Jaroslava Plesla v povolebních Událostech, komentářích. Vypadá to na staré české - koho chleba jíš, pro toho piš

Jistě, pane ministře, jste nej!

Andrej Babiš se sám profiloval jako úspěšný ministr. Ano, za jeho vlády se vybralo více na daních. Ale opravdu můžeme prohlásit o správci státní chasy, že byl úspěšný, kdy v časech hospodářského růstu měl schodek státního rozpočtu? A možná nechal zakleknout finanční úřad na konkurenci Agrofertu?

Tip: Podrobně o Kalouskovi, Babišovi a veřejných finaních.

Důchodci

Podle posledních průzkumů Andrej Babiš dobyl baštu, která byla tradičním zdrojem hlasů pro ČSSD a KSČM - důchodce. ANO slíbilo 500 Kč měsíčně pro všechny důchodce bez ohledu na výši důchodu. Jednalo se o logický krok - minule cílil na pravicové voliče potápějící se ODS. Po jeho ministrování - zavedení EET a kleknutí na některé firmy si spoustu pravicových voličů odstřihl a vrhl se drancovat do vod levicových - Kalouska nahradil Sobotkou a skolil dalšího giganta devadesátých let - ČSSD.

Bohoušova kamikaze

Bohuslav Sobotka si na přelomu dubna a května řekl, že se na férovku utká s Andrejem Babišem. Žádal jeho odstoupení z postu ministra financí. Babiš odstoupil, Sobotka bitvu vyhrál. O půl roku později je Sobotka v poli poražených a ČSSD v troskách.Volební válku jednoznačně vyhrálo ANO.


Čtěte také:

Co všechno strany slíbily před volbami?

Které celebrity podporovaly ANO, KSČM, či ČSSD?

Které známé tváře podporovaly Piráti, SPD, či Zelené?

Proti všem

Proti Andreji Babišovi se silně vymezovala většina politických stran a on sám se často profiloval do role oběti. To mu pomohlo se nadále tvářit „nepoliticky“, přesto, že i on sám byl ministrem financí a aktivní politik.

Král marketingu

ANO ovládlo minulé volby sociální sítě, tyto volby jej zastínilo hnutí SPD a Piráti, ale hnutí ANO zacílilo spíše na starší voliče jinými kanály a s knihou „O čem sním, když zrovna spím“, jejímž otcem je guru Mára, který dokázal Babišových slabin úspěšně využít. Tyto volby se tedy opět ukázal PR tým ANO, který přesně trefil novou cílovou skupinu a nadále se vymezit vůči tradičním politickým stranám.

Bla, bla, bla....není Mára génius? Bla, bla, bla...

 

Čapí hnízdo

Kauza Čapí hnízdo ANO oslabila, ale po volbách z ní (prozatím) vyšlo úspěšně. Častým argumentem voličů ANO je formulka "na co by miliardáři bylo 50 milionů, jo a navíc kradnů všichni". ANO v očích velké části veřejnosti vzbudilo dojem, že se jedná o falešný hon na čarodějnice. Přesto může Babišovo ledové království roztát, je vyšetřován Olafem a hrozí mu (i místopředsedovi Faltýnkovi) až 10 let vězení.

EET

EET je vlajkovou lodí Andreje Babiše. Jeho zavedení bylo hektické a ukázalo se, že bylo šito horkou jehlou. Ale právě načasování zavedení EET bylo vzhledem k těmto volbám stěžejní, kdyby EET přišlo pouhých pár měsíců před volbami, výsledek voleb by byl nejspíš odlišný. EET také prohloubilo další rozdělění společnosti. Jedni ho proklínají, druzí ho chválí. Babiš uvdáí, že se prokazatelně vybírá víc na DPH a tržby v pohostinství rovněž vzrostly. Nicméně se jedná o další administrativní zážež a podnikání v ČR začíná připomínat překážkový běh. Jen můžeme být rádi, že na podnikatele ještě nekleká finanční úřad. No vlastně….

Tip: Kdo po volbách chtěl zrušit EET?

Faltýnek

Stejně jako Batman měl svého Robina, Burns měl svého Smitherse, Darwin měl buldoka Huxleyho. A také Andrej Babiš má svého buldoka - Jaroslava Faltýnka. Spolu to táhnou již dlouhá léta, byl mu po boku v Agrofertu i v politice. Je stejně jako jeho šéf obviněn, takže netrhá partu. Místo svého bosse absolvoval spoustu rozhovorů, ze kterých často odešel jako vítěz.

+ 1 důvod navíc - khámpaň Kalousek

Batman měl Jokera, Superman měl Lexe Luthora a Andrej Babiš má rovněž svého arcipadoucha - Miroslava Kalouska (kterého na chvíli vystřídal Bohuslav Sobotka). Šéf ANO snad neposkytne rozhovor, kde jeho jméno nezmíní. Přitom sám Babiš sklízel úspěchy jeho střízlivého vedení na ministerstvu financí. Ano, Miroslav Kalousek zadlužil ČR více než Andrej Babiš, ale byl na postu ministra financí v těžkých časech krize. Pokud odstoupíme od souboje Babiš/Kalousek, tak stěží poznáme, kdo je padouch a kdo hrdina. Snad tedy nejsou jedna rodina.

Politické strany již doběhly volební přespolní běh a nyní nastává maraton rokování na jehož konci se nejspíš Andrej Babiš stane novým českým premiérem. Prozatím to vypadá, že koalici s ANO nechtějí uzavřít STAN, TOP 09, Piráti, ani ODS. Ale teprve příští týdny ukáží, jaká bude budoucí vláda. Stačí jen dodat:

Koblihy jsou vrženy – Donutus iacta est

Štítky:

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: Volby