Saúdské banky zmrazují účty lidí podezřelých z korupce

06.11.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Rijád/Dubaj 6. listopadu (ČTK) - Saúdské finanční domy začaly na příkaz centrální banky zmrazovat účty osob, které byly v Saúdské Arábii zadrženy pro podezření z korupce. S odvoláním na zdroje z bankovního a podnikatelského sektoru to dnes uvedla agentura Reuters.

Na příkaz nově založeného protikorupčního výboru byly o víkendu zadrženy desítky lidí včetně jedenácti princů a několika desítek současných i bývalých ministrů.

Obětí čistky se stal i vlivný šéf saúdské Národní gardy princ Mutab bin Abdalláh, přímý člen královské rodiny. Mezi zadrženými je i princ Valíd bin Talál, miliardář a světoznámý investor s podíly v mnoha společnostech v USA a jiných západních zemích.

Zmrazeny už byly stovky účtů. Podle Reuters jde o preventivní opatření do doby, než bude podezřelý buď obžalován, nebo shledán nevinným.

Zadržení jsou obviněni z praní špinavých peněz, úplatkářství, vydírání úředníků a zneužívání veřejného úřadu k osobnímu obohacení. Nový výbor pro boj s korupcí má pravomoc zabavovat majetek doma i v zahraničí.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK