Když za škodu může sport...

16.11.2017 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Sportujete? Pokud ano, jistě víte, co se při vašem koníčku všechno může stát. Jestliže ne, raději věnujte pozornost následujícím řádkům.

Při sportu můžete ublížit hlavně sobě, ale také jiným. A nejen na těle, ale také na majetku. Záleží na tom, čemu se věnujete a jak to děláte intenzívně. To ovlivnit můžete. Pak taky trochu záleží na štěstí a tam je to s ovlivněním horší. V některých případech je proto lepší mít pojištění. Přibližme si některé situace.

Balón prolétl oknem

Tohle je vlastně úplně banální situace, která se může stát kdykoli. Vaše dítě se pokouší seznámit s míčem a vy mu ukazujete, jak se to správně dělá. Zákon schválnosti praví, že se to nikdy nemůže povést a potomkovi předvedete přesně opačný výkon, než chcete. Kopnete do míče a ten se s falší hodnou Ronalda vychýlí z původní trasy a skončí v obývacím pokoji nejbližšího domu. Jeho trasa vedla bohužel přes zavřené okno.

Tak tedy potomkovi řekneme, že takhle se to nedělá a občas se o stát může. A jdete to vyřídit s majitelem poškozeného okna. Nebude to drahé, bude to trochu nepříjemné, ale snad to pochopí. No, a když budete mít uzavřeno pojištění občanské odpovědnosti, protože míru své šikovnosti znáte, pak se škoda pokryje odtud. Jiný případ by nastal, kdybyste si rozbili svoje okno, to totiž součástí umíněné pojistky není. Buď u vlastního majetku neprovozujte podobné „hazardní“ činnosti, nebo si pojistěte skleněné tabule. Jsou součástí pojištění nemovitosti, je možné je připojistit taky samostatně.

Zlomená noha vaší vinou

Už dávno víte, že pohyb je nutný, a tak se ho snažíte provozovat, vždy když máte chvilku čas. Kolo máte nejraději a jezdíte občas taky parkem, kde je cyklostezka. Po ní se ale neobjevují cyklisté, ale rovněž lidé na skejtech, kolečkových bruslích. Chodí po ní i děti. Je prostě třeba si dávat pozor, jinak…, a to se právě stalo. Pod kolo vám vběhl desetiletý kluk a vám se částečně podařilo vyhnout. Spadli jste a dítě řvalo na celé okolí. Aby ne, při pádu si zlomilo nohu. Rodiče byli poblíž, vzali si na vás kontakt a odvezli syna do nemocnice. Dá se ale očekávat, že budou chtít finanční kompenzaci. Člověk samozřejmě nepočítá s tím, že bude na kole ubližovat jiným, natož dětem. Stát se to ale může, a pokud nechcete kompenzovat zranění z vlastní kapsy, uzavřete pojištění občanské odpovědnosti.

Zlomená noha totiž může stát řádově desetitisíce. Rodiče chlapce totiž mají nárok téměř na všechny náklady spojené s úrazem (částku za vytrpěnou bolest, náhradu výdajů za léčení, náklady na zdravotní pomůcky, cestovné do nemocnice, rehabilitaci a třeba taky rozdíl v příjmu rodiče, když bude muset zůstat se synem doma). Jenom výdaje za kompletní ošetření uhradí pojišťovna dítěte. Odborníci radí si při uzavírání pojištění občanské odpovědnosti nastavit co nejvyšší limit plnění, největší částku, kterou pojišťovna za škodu vyplatí. A do pojistky také zahrnout úhradu nákladů léčení.


Čtěte také:

Jak (ne)ukončit životní pojištění?

Přestup k jiné pojišťovně neexistuje

Kdo vlastní naše pojišťovny?


Úraz na horách

Vyjeli jste si do zahraničních hor na lyže, vaše partnerka nešťastně spadla. A neměla uzavřené cestovní pojištění. Sami jste to nezvládli, musela se volat horská služba, ta ji odvezla do nemocnice, tam taky chvilku zůstala. Za oboje přišel účet, bylo to několik vašich společných platů. Partnerka si vzpomněla, že má v rámci pojištění domácnosti sjednané i pojištění odpovědnosti. Jenže to se v tu chvíli nedalo použít. Pojištění odpovědnosti je platné jen tehdy, když poškodíte něčí majetek nebo třeba neúmyslně způsobíte úraz někomu jinému (ale ne rodině). Pojistka se tedy nevztahuje na vaše zdraví, ani majetek. Pojištění při cestě do ciziny nepodceňujte.

Nehoda při rodinném výletu

Koupil jste kolečkové brusle pro celou rodinu, vyhlédli jste si silnici, po které se nejezdí. Jednoho hezkého podzimního dne jste vyrazili. Co čert nechtěl, právě tehdy tam začal být čilý automobilový provoz. Jedno z aut se také vyhýbalo vašemu dítěti, jenže v tu chvíli se vynořil z protisměru jiný vůz. Střetli se, auta byla poškozená, řidiči zranění.

Tady přestává legrace, protože škoda bude šesticiferná, možná i vyšší. Pomůže pojištění občanské odpovědnosti, ve které musí být zahrnuty i rekreační sporty. Postačí, když ji bude mít uzavřenou jeden z rodičů. A pokud pojistka uzavřená není, bude to asi pro rodinu finančně náročné období – poškození budou totiž možná chtít proplatit vše - včetně nákladů za ošetření a rozdíl ušlých zisků z důvodu rekonvalescence a samozřejmě škody týkající se poškození obou vozidel.


 

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ