Raiffeisenbank stoupl čistý zisk letos o pětinu na 2,5 mld. Kč

14.11.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. listopadu (ČTK) - Raiffeisenbank za tři čtvrtletí 2017 stoupl čistý zisk meziročně o 20,5 procenta na 2,48 miliardy korun. Celková aktiva banky vzrostla o 16 procent na 356 miliard korun. Banka o tom dnes informovala ČTK v tiskové zprávě.

\"K růstu zisku přispěly jak prodejní úspěchy, tak důsledná nákladová disciplína a velmi dobrá kvalita úvěrového portfolia banky,\" komentoval výsledky generální ředitel banky Igor Vida. Za největší úspěch letošního roku označil nasazení nového internetového bankovnictví, které označil jako jeden z nejsložitějších projektů posledních let.

Celkové provozní výnosy banky zůstaly z pohledu meziročního srovnání na stejné úrovni. Provozní náklady se navzdory vyššímu povinnému příspěvku banky do Fondu pro řešení krize meziročně snížily o 0,6 procenta na 4,4 miliardy Kč.

Čisté úrokové výnosy banky dosáhly 4,56 miliardy korun, což v porovnání se stejným obdobím loňského roku představuje pokles o 2,56 procenta. Čisté příjmy z poplatků meziročně vzrostly o 6,67 procenta na 1,36 miliardy Kč.

Objem poskytnutých úvěrů klientům se meziročně zvýšil o šest procent na 222 miliard Kč. K růstu přitom došlo ve financování domácností (hypotéky a spotřebitelské úvěry) i firem. Objem přijatých vkladů od klientů se meziročně zvýšil o 16,4 procenta na 251 miliard korun.

Kapitálová přiměřenost banky k 30. září 2017 dosáhla 17,43 procenta proti 16,73 procenta ke konci třetího čtvrtletí minulého roku.

Raiffeisenbank poskytuje v ČR bankovní služby od roku 1993. Majoritním akcionářem je rakouská finanční instituce Raiffeisen Bank International.

fd mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK