V účtenkové loterii k EET se dnes poprvé losovaly ceny

15.11.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. listopadu (ČTK) - Dnes se uskutečnilo první slosování účtenkové loterie k elektronické evidenci tržeb (EET), a to z účtenek vystavených během října. V rámci losování ministerstvo financí rozdělilo zhruba 21.000 výher, první cenou je jeden milion korun. Losování se uskutečnilo odpoledne za přítomnosti zástupců úřadu, kompletní výherní listinu zveřejní ministerstvo financí na internetové stránce loterie. ČTK to řekl mluvčí ministerstva Michal Žurovec.

\"Výsledky se do hráčských účtů propisují postupně v rámci automatizovaného procesu ihned po slosování. Z tohoto důvodu je tedy možné, že soutěžící s hráčským účtem mají možnost dozvědět se o své výhře ještě před zveřejněním výherní listiny,\" uvedl Žurovec. Ne ale všichni účastníci loterie mají zřízen hráčský účet. V takovém případě dostanou informace o výhře po 19. hodině e-mailem nebo SMS.

Kromě první výhry v loterii získali účastníci automobil Ford Focus Kombi za zhruba 400.000 Kč. Jako třetí cena bylo 300.000 Kč, čtvrtá 200.000 Kč a pátá 100.000 korun. Dále MF rozdělilo 20 výher po 20.000 Kč, 1000 výher po jednom tisíci korun a 20.000 výher po stokoruně.

Do říjnového slosování účtenkové loterie se zaregistrovalo zhruba 478.000 aktivních hráčů a do slosování bylo zaregistrováno 11,1 milionu účtenek. Slosování provedla Sazka prostřednictvím certifikovaného generátoru náhodných čísel, takzvaného RNG modulu.

Hlavní ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda upozornil, že na každého Čecha staršího 18 let tedy v průměru připadá 1,3 přihlášené účtenky. \"Porovnání se situací na Slovensku během prvního měsíce provozu tamní účtenkové loterie - Národné bločkové lotérie - vypovídá poněkud vlažnějším zájem Čechů o loterii,\" uvedl. Na Slovensku podle něj při zahájení loterie připadalo na každého Slováka 2,9 přihlášené účtenky. \"Pokud má být slovenská zkušenost vodítkem do dalších měsíců, nelze čekat růst zájmu o účast v Účtenkovce,\" dodal.

Loterii kritizovala ODS. \"Účtenkovka není nic jiného než řízená podpora udávání, a to si žádné ovace nezaslouží. Je to také prohra státu, který plošnou evidencí tržeb cíleně rozděluje společnost na potenciální zloděje a angažované udavače,\" uvedla místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

MF upozornilo, že výplata výhry na účet bude v nejbližším výplatním termínu, osobní výplata v sídle Sazky bude možná následující pracovní den, tedy od čtvrtka 16. listopadu. Ovšem peněžité výhry nad 20.000 korun je možné vyplatit pouze bezhotovostně.

Od 1. listopadu mohou soutěžící registrovat účtenky z listopadových nákupů do slosování, které bude 15. prosince. Bude se znovu hrát o 21.025 výher včetně automobilu. O jeho značce a typu rozhodne probíhající výběrové řízení.

Podrobné statistiky k prvnímu kolu účtenkové loterie zveřejní MF ve čtvrtek. V rámci EET bylo v říjnu vydáno 376 milionů účtenek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK