Ceny v průmyslu v říjnu zpomalily meziroční růst na 1,1 procenta

16.11.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. listopadu (ČTK) - Ceny průmyslových výrobců v Česku v říjnu zpomalily meziroční růst na 1,1 procenta ze zářijových 1,7 procenta. Zpomalil i růst cen v zemědělství a za tržní služby, ve stavebnictví se ceny zvyšovaly stejným tempem jako v září. Čísla dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Současně oznámil, že ceny zahraničního obchodu po šesti měsících meziměsíčně stouply, když u vývozu se v září zvýšily o 0,1 procenta a u dovozu o 0,3 procenta.

Ve srovnání se zářím se ceny průmyslových výrobců nezměnily, v zemědělství se zvýšily o 0,6 procenta, za stavební práce vzrostly o 0,2 procenta a za tržní služby o 0,1 procenta. Ceny u výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele. Meziroční růst spotřebitelských cen v říjnu zrychlil na 2,9 procenta ze zářijových 2,7 procenta. Míra spotřebitelské inflace tak byla nejvyšší za pět let.

V průmyslu se v říjnu meziročně zvýšily ceny kovů a kovodělných výrobků o 5,1 procenta, ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku vzrostly o 3,3 procenta. O téměř 18 procent zdražily mléčné výrobky. Vyšší než před rokem byly také ceny koksu a ropných produktů, klesly naopak ceny dopravních prostředků o 3,3 procenta a ceny v energetice.

Ceny v zemědělství poprvé po několika měsících nerostly dvouciferným tempem. Jejich meziroční růst v říjnu zpomalil na 8,3 procenta ze zářijových 10,8 procenta. V rostlinné výrobě zdražilo ovoce o víc než dvě třetiny, stouply i ceny obilovin, brambor a olejnin, klesly u zeleniny. V živočišné výrobě o téměř 38 procent vzrostly ceny mléka a o pětinu ceny vajec, zlevnila drůbež a prasata.

Ceny stavebních prací v říjnu udržely meziroční růst na 1,8 procenta. Ceny tržních služeb v podnikatelské sféře zpomalily růst na 1,6 procenta ze zářijových 1,7 procenta. Vzrostly například ceny za pojištění a penzijní financování a také za vydavatelské služby.

V zahraničním obchodě v meziročním srovnání ceny pokračovaly v předchozím poklesu. Ceny vývozu se v září snížily o 0,9 procenta, zejména kvůli posílení koruny vůči euru a dolaru. Dovozní ceny klesly o 0,8 procenta, hlavně kvůli zlevnění strojů a dopravních prostředků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK