Ifo: Německá ekonomika letos poroste nejrychleji za šest let

17.11.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 17. listopadu (ČTK) - Německý institut Ifo zvýšil výhled růstu německé ekonomiky na letošní rok na 2,3 procenta, dosud počítal s růstem o 1,9 procenta. Německo tak poroste nejrychleji od roku 2011, kdy ekonomiku podpořily masivní státní výdaje po finanční krizi a globálním ekonomickém poklesu. Tehdy se hrubý domácí produkt (HDP) zvýšil o 3,7 procenta. Silný růst má pokračovat i v příštím roce, uvedla agentura Reuters.

Ekonomický růst nyní táhnou výdaje spotřebitelů, kterým pomáhá rekordně vysoká zaměstnanost, mírná inflace a mimořádně nízké náklady na úvěry. V posledních měsících k růstu výrazně přispěly také vývoz a investice firem do vybavení.

Pozitivní jsou také zprávy o růstu daňových příjmů a přebytku státního rozpočtu. To by mohlo zlepšit šanci kancléřky Angely Merkelové na úspěšné dokončení komplikovaných jednání o trojstranné koalici v příštích dnech.

Německý statistický úřad tento týden uvedl, že ekonomika ve třetím čtvrtletí zrychlila mezičtvrtletní růst na 0,8 procenta z 0,6 procenta v předchozích třech měsících. Největší evropskou ekonomiku táhly především export a investice. V meziročním srovnání pak ekonomika vzrostla o 2,3 procenta.

Vláda podle odhadu z minulého měsíce očekává, že HDP v letošním roce stoupne o dvě procenta. Příští rok se má zvýšit o 1,8 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK