Přímá volba prezidenta ČR

24.11.2017 | , Finance.cz
Prezidentské volby


Už za méně než dva měsíce nás čekají prezidentské volby. Milošovi Zemanovi vyprší na jaře volební období a je na čase najít jeho nástupce. Pojďme si zrekapitulovat, jak se vlastně hlava státu v České republice volí, kdo může kandidovat a kdy nás čekají volby.

Vše, co potřebujete vědět o přímé volbě prezidenta ČR:

Co je to přímá volba prezidenta

Přímá volba znamená, že prezidenta volíme přímo my občané ČR. Do roku 2012 byla v ČR volba prezidenta nepřímá a hlavu státu volili poslanci a senátoři na společném zasedání Parlamentu ČR. Ústavní změnou byla ale volba prezidenta změněna na přímou, tedy prezidenta v současné době volí přímo občané ČR, kteří jsou starší 18 let.


Kdo může kandidovat

Jako kandidát na prezidenta ČR se může přihlásit kterýkoliv svéprávný občan České republiky, který je starší 40 let a splnil jednu z následujících podmínek:

  • v petici jeho kandidaturu podpořilo 50 tisíc občanů ČR,
  • jeho kandidaturu podpořilo podpisem 20 poslanců Poslanecké sněmovny ČR,
  • nebo jeho kandidaturu podpisem podpořilo 10 senátorů Senátu ČR.

Kdo kandiduje v roce 2018

Seznam kandidátů a jejich krátké profily najdete v naší sekci Prezidentské volby 2018.


Jak se volí prezident ČR

  • Prezident ČR se volí přímo ve dvoukolovém většinovém systému.
  • Všichni kandidáti, kteří splnili podmínky, se uchází o hlasy voličů v prvním kole.
  • Pokud jeden z nich získá nadpoloviční většinu, stává se prezidentem.
  • Pokud nikdo nezískal 50% většinu, koná se za dva týdny na to druhé kolo volby.
  • Do druhého kola postupují kandidáti, kteří získali v prvním kole nejvíce hlasů.
  • Ve druhém kole opět volí přímo občané, vyhrává ten kandidát, který získá více hlasů.

Díky dvoukolové volbě mají občané vlastně dvojnásobnou možnost hlasovat. V prvním kole můžou volit podle srdce toho kandidáta, který je jim nejsympatičtější. I kdyby tento kandidát nevyhrál a nepostoupil do druhého kola, tak voličský hlas úplně nepropadá, protože volič může vybírat i ve druhém kole. Ve druhém kole pak většinou volíme rozumem, často vybíráme kandidáta, který nám vadí méně.


Na jak dlouho se volí prezident

Prezident ČR se volí na 5 let. Prezidentské volby se tak konají každých pět let, tradičně se konají v zimním období, během ledna nebo února. Pětileté volební období pak může jedna osoba vykonávat pouze dvakrát. 


Kdy se konají volby 2018 a přímo volíme další hlavu státu

Volby prezidenta a termíny voleb vyhlašuje předseda Senátu ČR nejpozději 90 dnů před konáním voleb. Dle ústavy se samotné volby musí konat nejpozději 30 dnů před tím, než uplyne volební období stávajícího prezidenta. V roce 2013 skládal Miloš Zeman slib 8.3., volby v roce 2018 se budou konat zhruba měsíc a půl před uplynutím pětiletého volebního období Miloše Zemana. Volby se konají a volební místnosti se otevřou:

  • první kolo: 12. a 13. ledna 2018, od 14 do 22 během pátečního odpoledne a od 8 do 14 během sobotního dopoledne,
  • druhé kolo: 26. a 27. ledna, od. 14 do 22 během pátečního odpoledne a od 8 do 14 během sobotního dopoledne.

Má přímá volba prezidenta v ČR smysl?

Je otázkou, jestli má vůbec přímá volba prezidenta smysl v našem ústavním systému. Česká republika je parlamentní demokracií a prezidentské pravomoce jsou značně omezené jak ústavou, tak reálnou dělbou moci. Role prezidenta je v České republice výrazně reprezentativní. Přímá volba ovšem dává prezidentům iluzi, že jejich postavení je mnohem významnější, však mají za sebou lid. To se ostatně ukázalo během volebního období Miloše Zemana, kdy často překračoval ústavou dané pravomoce a svou úlohu v českém politickém systému interpretoval ku svému obrazu. Ostatně odborníci se stále častěji shodují, že ústavní změna v roce 2012 byla ukvapená.

Přímá volba prezidenta má smysl ale v prezidentských systémech, kdy je prezident významným představitelem výkonné moci a má ústavou dané výraznější pravomoce. Prezidentskou republiku mají například v USA a v zemích jižní Ameriky, poloprezidentské pak například ve Francii nebo v Polsku.

Autor článku

Hana Bartušková


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: Prezidentské volby