Zátěžovými testy prošly poprvé všechny velké britské banky

28.11.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 28. listopadu (ČTK) - Všechny největší britské banky prošly zátěžovými testy, které provádí britská centrální banka. Je to vůbec poprvé od roku 2014, kdy se tyto testy začaly uskutečňovat a kdy žádná z bank nepotřebuje posílit svůj kapitál, aby odolala případným krizím. Uvedla to dnes britská centrální banka Bank of England.

Podle výsledků testů jsou největší banky v zemi odolné vůči řadě nepříznivých scénářů, včetně současných hlubokých recesí doma i v zahraničí a výraznému poklesu cen aktiv. Nejhorší scénář počítal s poklesem cen domů o 33 procent, růstem úrokových sazeb ve dvou letech z 0,5 procenta na čtyři procenta a mírou nezaměstnanosti 9,5 procenta. Testy mají zjistit, zda banky budou schopné i při obtížné situaci půjčovat peníze, a podpořit tak britskou ekonomiku.

Zátěžové testy se od globální finanční krize staly důležitým politickým nástrojem centrální banky. V Británii musela být v době krize zachráněna z peněz daňových poplatníků řada bank, protože nebyly dostatečně silné, aby se vyrovnaly se šokem. Byla mezi nimi i Royal Bank of Scotland (RBS), napsala agentura AP.

Loni své finance musely posílit banky Barclays a RBS.

Centrální banka také podrobněji zkoumala dopad brexitu, tedy odchodu Británie z Evropské unie. Dospěla k závěru, že i chaotický brexit nebude horší, než ekonomické problémy, na které byly banky testovány a prošly jimi, uvedla BBC.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK