Pojišťovny vyřešily měsíc po orkánu většinu ze zhruba 40.000 škod

28.11.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. listopadu (ČTK) - Tuzemské pojišťovny vyřešily většinu ze zhruba 40.000 škod, které způsobil jejich klientům před měsícem orkán Herwart. Celkem za ně vyplatí téměř 1,5 miliardy korun. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími pojišťovnami. Podle ministerstva zemědělství poškodil vítr zhruba 2,44 milionu metrů krychlových dřevní hmoty. Škody se ještě zpřesňují, mohou dosáhnout až tří milionů metrů krychlových.

V pořadí pojištěných následků větrných smrští se Herwart umístil na druhém místě po orkánu Kyrill z roku 2007. V žebříčku všech živelních katastrof, které pojistitelé řešili od roku 2002, je na 11. místě.

Největší škody jsou podle ministerstva v Kraji Vysočina, v Karlovarském a Jihočeském kraji, a dále také ve Středočeském, Olomouckém, Libereckém, Jihomoravském, Ústeckém a Plzeňském kraji. \"Pro vypořádání se s následky kalamity doporučujeme maximálně využít dostupnou techniku a pracovní síly, a to neprodleně,\" řekla ČTK mluvčí úřadu Markéta Ježková.

Česká pojišťovna má k dnešnímu dni nahlášeno více než 15.000 škod za celkem 350 milionů korun. \"Naši pracovníci dále pracují ve speciálním kalamitním režimu, takže se podařilo vyřešit 75 procent nahlášených škod,\" řekla ČTK mluvčí ČP Ivana Buriánková. Nejvíce škod je vyřešeno v pojištění občanů. U podnikatelů a zemědělců jsou škody komplikovanější, likvidace tam trvá delší dobu. \"V rámci energetiky jsme se poprvé setkali s tím, že vichřice poškodila několik fotovoltaických elektráren, kde pokřivila konstrukce a desky. Zemědělci hlásili poškozené skleníky, stodoly, chlévy a další budovy,\" dodala.

Klientům Kooperativy způsobil Herwart 11.280 škod za 380 milionů Kč. Za měsíc ukončila přes 7200 škod, což je 64 procent ze všech nahlášených. Klientům vyplatila 101 milionů Kč. Většinu škod napáchala podle mluvčího Milana Káni vichřice nebo popadané stromy na nemovitém majetku, registruje tedy zejména poškozené střechy, okna nebo zatečení do nemovitostí. Klienti ale nahlásili i několik set poškozených automobilů, podotkl.

Allianz má z vichřice Herwart nahlášeno kolem 5000 pojistných událostí za celkem 172 milionů korun. Nejvíce v Praze a ve středních Čechách, kde jsou to desítky milionů korun. \"Spoušť, kterou po sobě silný vítr zanechal, byla rozmanitá. Od zničených střech, přes vyvrácené ploty, rozbitá okna až po zdevastované automobily. Tři čtvrtiny škod už jsou prohlédnuté a skoro polovina jejich majitelů už má peníze,\" uvedl mluvčí pojišťovny Václav Bálek.

Generali k dnešnímu dni klienti nahlásili téměř 2500 pojistných událostí, které přesahují 75 milionů korun. Celkem vyřešila přes 55 procent škod. Nejvíce jich klienti nahlásili z majetkového pojištění, kde jich je vyřešeno přes 80 procent. Nejhůře se orkán podepsal na majetku klientů v Ústeckém a Středočeském kraji a také v Praze, upozornil mluvčí pojišťovny Jan Marek.

Česká podnikatelská pojišťovna v souvislosti s vichřicí Herwart eviduje k dnešnímu dni 2400 škod, jejichž celková částka vystoupala na 87 milionů Kč. Vyřízených jich je zhruba polovina. Konečné vyřízení škody závisí také na rychlosti a úplnosti dodaných dokumentů ze strany klientů, na rozsahu a komplikovanosti vzniklé škody, podotkla mluvčí ČPP Renata Čapková.

fd drh mal

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK