Máte už novou dálniční známku? Jak a kde ji koupit?

03.03.2023 | , Finance.cz
Spotřebitel


Od začátku roku 2021 se používají na českých silnicích elektronické dálniční známky. Kolik nyní stojí? Jaká je jejich platnost? A kde je koupit?

Dálniční síť na začátku roku 2023 měla délku 1370 kilometrů a bude se ještě rozrůstat. Nákladní doprava je zpoplatněna mýtem, osobní automobily hradí využívání dálniční sítě pomocí elektronických známek.

Jak dlouho platí roční dálniční známka?

Roční dálniční známky jsou vždy platné na 365 dnů od doby, kterou si určíte v okamžiku pořízení dálniční známky.

Dále si můžete zakoupit 30denní a 10denní dálniční známku, nejsnadněji přes oficiální stránky Elektronické dálniční známky.

Tip: Jak koupit elektronické dálniční známky?

Kolik stojí dálniční známky v roce 2023?

Dálniční známku si můžete koupit nejen na rok, ale i na kratší dobu. Vzhledem k tomu, že část českých dálnic, především v oblastech s vysokým provozem, jako jsou části kolem měst, je zdarma, mnoho řidičů placený úsek dálnice během roku vůbec nevyužije. A dálniční známka se tak hodí třeba jen jednou za rok, když jedeme na dovolenou. V takovém případě je možné si vybírat z desetidenní a měsíční známky. V budoucnu má být zavedena i jednodenní dálniční známka.

Dálniční známka

Cena

Zvýhodněná cena

Roční

1500 Kč

750 Kč

30denní

440 Kč

220 Kč

10denní

310 Kč

155 Kč

Zdroj: eDálnice.cz

Pro vozidla poháněná zemním plynem či biometanem jsou ceny dálničních známek poloviční, v Česku registrovaná vozidla vybavená speciální značkou pro elektromobily a vybrané hybridy jsou od dálničního poplatku osvobozena automaticky. 

Kolik stojí a jak dlouho platí dálniční známky

Foto: Shutterstock

Kde koupím dálniční známku?

Vedle oficiálních stránek si můžete koupit dálniční stránku přes mobilní aplikace. Pokud nejste fanoušek řešení věcí elektronicky, můžete si zakoupit dálniční známku na poště či na čerpacích stanicích sítě EuroOil, kterých je v ČR přes 200.

Dálniční známku si můžete vyřídit i na České poště. Stačí, když obsluze nadiktujete potřebné údaje (druh elektronické dálniční známky, stát registrace vozidla, SPZ, počátek platnosti, případně nárok na zvýhodněnou cenu).

Elektronické dálniční známky jsou rovněž přístupné v samoobslužných kioscích (například u hraničních přechodů).

Jaké jsou pokuty za jízdu bez dálniční známky?

Pokud vyjedete na dálnici s neplatnou dálniční známkou, nebo dokonce úplně bez známky, připravte se na pokutu. Platnost dálniční známky může kontrolovat příslušník Policie ČR nebo Celní správy ČR. Na místě vám pak hrozí pokuta 5000 Kč, nebo až 100 000 Kč ve správním řízení.

Za rok 2022 bylo projednáno policií přes 34 500 takovýchto přestupků na místě uložením pokuty v celkové výši 32 413 700 Kč.

Kolik se vybere na dálničních známkách a mýtu?

Počet prodaných elektronických dálničních známek v Česku za poslední rok dosáhl 7,26 milionu v celkové hodnotě 5,77 miliardy Kč.

Na mýtu se v roce 2022 vybralo 14,85 miliardy korun, meziročně o 4,6 % více. Lehce přes polovinu (51,5 %) uhradili zahraniční dopravci.

Jak je to s dálničními známkami jinde: na Slovensku, v Rakousku, Německu či Polsku

V některých sousedních zemích si letos za dálniční známku oproti minulým sezonám připlatíte. Také v ČR se aktuálně diskutuje o zvýšení cen dálničních známek.

 

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 246 krát

Články ze sekce: Spotřebitel