Růst ekonomiky byl ve 3. čtvrtletí zcela v souladu s odhady ČNB

01.12.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. prosince (ČTK) - Ekonomický růst ČR ve třetím čtvrtletí 2017 byl zcela v souladu s prognózou České národní banky, a to v meziročním i mezičtvrtletním vyjádření. Uvedl to dnes ředitel sekce měnové Tomáš Holub. Hrubý domácí produkt podle dnešních údajů Českého statistického úřadu stoupl meziročně o pět procent a mezičtvrtletně o 0,5 procenta.

Ve struktuře meziročního růstu HDP byly podle něj vůči prognóze ČNB zaznamenány jen malé odchylky. V souladu s očekáváním ČNB pokračoval ve třetím čtvrtletí dynamický růst spotřeby domácností, v němž se nadále projevoval silný trh práce a z něj plynoucí zvýšené příjmy domácností.

Překvapením nebyl ani pokračující mírný meziroční růst spotřeby vlády. Rovněž tak se potvrdil předpoklad ČNB, že si růst fixních investic uchová své vysoké tempo i ve třetím čtvrtletí letošního roku. O něco vyšší než očekávaný příspěvek tvorby zásob byl pak z hlediska vlivu na HDP kompenzován mírně nižším kladným příspěvkem čistého vývozu.

Podle stávající prognózy ČNB dosáhne růst české ekonomiky v letošním roce 4,5 procenta, v následujících dvou letech jeho tempo zvolní. Ekonomika se bude nadále nacházet nad svým potenciálem.

Zvyšování domácí ekonomické aktivity bude taženo především robustním růstem spotřeby domácností, upozornil Holub. Ten odráží optimismus spotřebitelů v prostředí vysoké dynamiky jejich příjmů. Rovněž investice dále porostou, a to vedle soukromého sektoru také ve vládním sektoru v důsledku zvýšeného čerpání evropských fondů. Rozpočtová politika bude k růstu domácí poptávky přispívat i prostřednictvím výrazného zvýšení platů ve veřejné sféře a zvyšování důchodů i sociálních dávek.

Ekonomika bude dále těžit ze stabilního růstu poptávky v zemích našich hlavních obchodních partnerů. Kladný příspěvek čistého vývozu k růstu HDP však postupně odezní v důsledku posílení kurzu koruny a zrychlení dovozně náročné domácí poptávky. Měnová politika bude svým zpřísňováním v kurzové i úrokové složce působit proti přehřívání domácí ekonomiky, dodal Holub.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK