Inflace na Slovensku zrychlila na více než čtyřleté maximum

13.12.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 13. prosince (zpravodaj ČTK) - Meziroční míra inflace na Slovensku v listopadu dosáhla nejvyšší úrovně od března roku 2013. Spotřebitelské ceny zrychlily tempo růstu pátým měsícem po sobě, a to na 1,9 procenta z říjnových 1,7 procenta. Informoval o tom dnes slovenský statistický úřad.

Inflace byla vyšší, než předpokládali analytici. Ekonomové v průměru očekávali, že tempo meziročního růstu spotřebitelských cen se v listopadu udrží na říjnové úrovni.

Ceny se zvýšily v téměř všech sledovaných kategoriích. Ceny potravin, které mají spolu s energiemi značný podíl na spotřebitelském koši pro výpočet inflace, zrychlily růst v meziročním srovnání na více než šestileté maximum 6,9 procenta.

Slovensko zaznamenalo v letech 2014 až 2016 deflaci, spotřebitelské ceny tak v průměru klesaly. Slovenská centrální banka (NBS) ve své poslední prognóze odhadla, že tempo růstu spotřebitelských cen bude v příštích letech na Slovensku zrychlovat. Inflace by se v příštím roce měla dostat na úroveň dvou procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK