Investor chce rozšířit nákupní centrum Šantovka v Olomouci

22.12.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Olomouc 22. prosince (ČTK) - Společnost Office Park Šantovka chce výrazně rozšířit nákupní centrum Galerie Šantovka, které bylo v roce 2013 otevřeno nedaleko historického centra Olomouce a patří mezi deset největších nákupních komplexů v zemi. V nové čtyřpodlažní přístavbě má vzniknout 80 obchodů a šest stovek parkovacích míst. Pokud investor získá všechna povolení, tak novou část obchodního centra plánuje postavit v letech 2019 a 2020. ČTK dnes informaci získala z databáze EIA.

Galerie Šantovka, v níž je nyní dvě stě obchodů, stojí na místě zkrachovalého podniku Milo. Nákupní centrum má prodejní plochu 46.000 metrů čtverečních. V chystané přístavbě, jejíž užitná plocha je 51.300 metrů čtverečních, má vzniknout 80 jednotek s celkovou plochou 23.300 metrů čtverečních.

\"Předmětem stavby je rozšíření obchodního centra Galerie Šantovka směrem na východ na plochu stávajícího parkoviště, dětského hřiště a části volné plochy pro výstavbu,\" stojí v oznámení společnosti Office Park Šantovka.

Většina třetího podlaží přístavby je vyhrazena divadlu pro 500 diváků. Nová část obchodního centra má být s původní Galerií Šantovka spojena přemostěním nad Mlýnským potokem, tramvajovou tratí a pěší zónou. Projekt obsahuje také dětské hřiště a lávku pro cyklisty.

Návštěvnost nákupního centra se od jeho otevření, které bylo na podzim 2013, postupně zvyšuje. Loni do něj zavítalo rekordních více než osm milionů lidí. Ve srovnání s rokem 2015 návštěvnost vzrostla o pětinu.

Zároveň se zvyšuje ziskovost Galerie Šantovka. Zatímco v roce 2012, kdy byla stavba nákupního centra zahájena, společnost Galerie Šantovka vykázala ztrátu 49 milionů korun, o rok později se její hospodaření krátce po otevření vyhouplo do zisku 6,7 milionu korun.

V roce 2014 Galerii Šantovka vzrostl zisk na 43,8 milionu korun a předloni téměř na 70 milionů korun. V loňském roce do konce srpna Galerie Šantovka vykázala profit 45 milionů korun. Údaje za celý rok 2016 zatím nebyly zveřejněny.

Nákupní centrum Galerie Šantovka je součástí projektu nové městské čtvrti, ve které je plánována i stavba kontroverzní výškové budovy Šantovka Tower. \"V současné době se zpracovává projektová dokumentace pro územní řízení. Předpokládaný termín realizace je od října 2020,\" komentovali tento záměr autoři projektu rozšíření nákupního centra. Šantovka Tower má být postavena v těsném sousedství přístavby.

Podle některých odborníků může Šantovka Tower poškodit panorama historického centra Olomouce. Podle podnikatele Richarda Morávka, který se na projektu Šantovka podílí, podobné obavy nejsou na místě.

Nákupních center v Olomouci přibývá. V roce 2012 byla nedaleko Horního náměstí v opravené budově bývalého Prioru otevřena Galerie Moritz. Další centrum Olomouc City s hypermarketem Globus už několik let funguje v sousedství silnice R35 a obchodní komplex Olympia je v provozu mezi Olomoucí a obcí Velký Týnec.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK