Osobní finance pod kontrolou II: Je v jednoduchosti appky síla?

15.01.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Papír a tužka je základ každého hospodáře, ale aplikace vám urychlí zadávání i zpracování těchto údajů. My se podíváme na appky, které jsou jednoduché jako facka a právě v tom je jejich krása. Které to jsou? A proč právě je využivat?

V minulém díle jsme si ukázali aplikace na správu osobních financí pro náročnější uživatele a nyní si ukážeme jednodušší aplikace od českých a polských vývojářů. A také se zmíníme o jedné velmi pěkně zpracované slovinské aplikaci. Ať si vyberete jakoukoliv aplikaci, tak věřím, že vám pomohou, aby kladný zůstatek na účtu pro vás nebyl svátek, ale běžná věc.

Domácí finance jednoduše

Domácí finance jednoduše, jak už název napovídá, jsou jednoduše zpracované a snadno přehledně. Pokud rádi ručně zadáváte výdaje a příjmy bez zbytečných poznámek, GPS souřadnic a fotek, tak je tato aplikace právě pro vás. Dále můžete zařadit jednotlivé transakce do několika kategorií. Data se vám budou ukládat do telefonu nebo na Google Drive a vy můžete mít dobrý pocit, že vás Velký bratr nesleduje. Také je příjemná možnost zadávání oblíbených položek, což urychluje zadávání transakcí.

Jako menší nevýhodu vidíme v tom, že při platbách v zahraničí si budete muset vy sami přepočítávat kurz, protože aplikace funguje na tom, že pouze zadáváte čísla, bez údajů o měně. Výhodu založení více peněženek trochu kalí fakt, že v grafickém přehledu se vám ukáže každá zvlášť. Nicméně na těchto výtkách vývojáři pracují. Synchronizace s bankovním účtem není podporována, stejně jako nahrávání fotek účtenek, či souřadnice GPS, jak zmiňujeme výše.

Ukázka aplikace Domácí finance jednoduše

Domácí finance jednoduše

Domácí finance jednoduše jsou příjemnou aplikací, která sice nemá tolik funkcí jako ty široce používané, ale právě na přidávání neustále dalších „vylepšení“ do aplikací si někteří jejich uživatelé stěžují.

Aplikace je zcela zdarma a můžete si ji stáhnout ve verzi pro Android.

Moje finance

Moje finance je aplikace, která nabízí základní funkce, jež jsou přehledně zpracované. Opět je velmi snadná a intuitivní. Můžete si barevně rozlišit vaše příjmy a výdaje - za auto žluté (jiný odstín za tankování a další zase za výměnu pneumatik), za jídlo zelené a za alkohol rudé.

Aplikace funguje dobře, bez bugů a o její oblíbenosti svědčí i to, že si ji stáhlo přes milion uživatelů. Za jejím vývojem stojí polští vývojáři a je plně v českém jazyce. Grafy a statistiky za jednotlivé měsíce jsou stručné a přehledné. Pokud ovšem od appky čekáte víc, tak vás musíme zklamat. Synchronizace s bankovním účtem není podporována a tato aplikace je opět vhodná především pro ty, kteří si chtějí ručně zaznamenávat své nákupy, což je v této aplikace velmi snadné a rychlé. Nicméně aplikace vám neukáže údaje o poloze nákupu, ani si nemůžete vyfotit účtenku.

Ukázka aplikace Moje finance

Aplikace Moje finance

 

Moje finance se podobají aplikaci Domácí finance jednoduše. Nicméně (možná z vlasteneckého pohledu) se nám zdá aplikace Domácí finance jednoduše lepší právě pro segment uživatelů, kteří si chtějí ručně zadat částku, datum, kategorii či letmou poznámku. Hlavními důvody jsou absence reklam a podle nás i lepší přehlednosti, nicméně pokud často cestujete, jsou pro vás Moje finance lepší volbou kvůli snadnějšímu převodu měn.

Aplikace je zcela zdarma a můžete si ji stáhnout ve verzi pro Android i iOS.

Toshl

Toshl pochází od vývojářů ze Slovinska. Její grafický design je ze všech námi testovaných aplikací nejpovedenější a rovněž ovládání je snadné. Grafy a diagramy jsou v této aplikaci opravdu povedené a samozřejmostí je zadávání štítků a informací o příjmech a výdajích, či přidávání pravidelných plateb a zadávání měsíčních rozpočtů.

Mezi nevýhody této aplikace patří, že zatím není v češtině, ale vývojáři sdělili, že se chystá její překlad (který u starších verzí byl). Nutno ovšem poznamenat, že si vystačíte i se základy angličtiny, navíc ovládání je intuitivní, takže se nemusíte vůbec bát. Další nevýhodou je, že se nedá synchronizovat s bankovními účty v Česku. Navíc poplatek za prémiový účet vás může snadno odradit - 100 Kč měsíčně při ročním předplatném a 140 Kč při měsíčním předplatném (ale předplatné je stejně víceméně zbytečné při nemožnosti synchronizace účtů). Premium umožňuje rovněž fotit účtenky, ovšem tato funkce je v jiných appkách většinou zdarma (pokud je dostupná).

Ukázka aplikace Toshl

Ukázka aplikace Toshl

Toshl bych doporučil pro uživatele, kteří si potrpí na design, nevadí jim angličtina a stačí jim ruční zadávání příjmů a výdajů. Jinak základní verze je dost osekaná a pořizovat si prémium je kvůli nemožnosti synchronizace s českými bankami trochu zbytečné.

Aplikaci si můžete stáhnout na AndroidiOS.


V minulém díle jsme si ukázali dvě nabušené aplikace, které umožňují kontrolu nad vašimi osobními financemi s možností propojení bankovního účtu, GPS polohy a s mnoha dalšími vychytávkami. V dnešním článku jsme si porovnali dvě aplikace s pár základními funkcemi, které se hodí pro ty, co si chtějí ručně zaznamenávat své platby a nechtějí synchronizaci se svými bankovními účty. Dále jsme vám ukázali jednu designovku, která je bohužel v ČR použitelná také vesměs na základní funkce.

Ať si již zvolíte jakoukoliv aplikaci, či již používáte některou z představených, nebo jiných (je jich přehršel), tak nám sdělte své dojmy. Protože i když se zpívá, že nemít prachy nevadí, tak přeci jen když už je máte, tak se o ně starejte a mějte svoje finance pod kontrolou.

Používáte některou z aplikací? Nebo si vystačíte s aplikací od jednotlivých bank? A co papír a tužka? Komentujte pod článkem.

 

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: Spotřebitel