Loni kvůli EET podle podnikatelů zaniklo 3000 hospod a restaurací

08.01.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. ledna (ČTK) - Kvůli elektronické evidenci tržeb (EET) během loňského roku ukončilo činnost 3000 hospod a restaurací, především na venkově. Na dnešní tiskové konferenci o tom informovali zástupci podnikatelských svazů a živnostníků, mimo jiné Podnikatelských odborů, Asociace farmářských tržišť, Strany soukromníků ČR nebo Asociace živnostníků. Dodali, že výběr DPH byl navíc u oborů nepodléhajících EET třikrát vyšší výběr DPH u oborů spadajících pod EET.

Podnikatelé utratili za pořízení EET nejméně tři miliardy korun, což jsou podle nich z hlediska podnikání neúčelně utracené peníze. Každý rok zaplatí podnikatelé za provoz a servis EET nejméně dvě miliardy korun, dodali.

První vlna EET začala předloni v prosinci pro ubytovací a stravovací služby. Druhá vlna začala loni v březnu pro velkoobchod a maloobchod. MF k výročí zavedení EET loni v prosinci uvedlo, že od předloňského prosince do loňského října zrušilo v ubytování a pohostinství podnikání 1506 subjektů, nově se registrovalo 2465 subjektů. V souvislosti s výsledky státního rozpočtu ministerstvo uvedlo, že celkový pozitivní dopad EET na inkaso DPH na úrovni veřejných rozpočtů odhaduje loni na 5,2 miliardy korun.

\"Z údajů, které jsme získali od Finanční správy, vyplývá, že obory nepodléhající EET měly třikrát vyšší výběr DPH, než obory podléhající EET. EET tedy nemá žádný pozitivní vliv na výběr daní,\" uvedl dnes předseda Podnikatelských odborů Radomil Bábek. Dodal, že dnešní tiskovou konferencí její protagonisté zahajují další kampaň za zrušení EET. Na zrušení EET jako celku nadále trvá i ODS, uvedla na tiskové konferenci první místopředsedkyně strany Alexandra Udženija. \"Je to útok na svobodné podnikání v tomto státě,\" dodal předseda Strany soukromníků ČR Petr Bajer.

Loni v polovině prosince Ústavní soud zrušil plánovaný start třetí a čtvrté etapy EET s odkazem na to, že je nutné zvážit dopady na různé skupiny povinných subjektů. Třetí vlna se týká svobodných povolání, dopravy či zemědělství, čtvrtá vybraných řemesel a výroby. Podle MF tak bude zřejmě start dalších vln EET posunut. Ve třetí a čtvrté vlně, které původně měly začít letos v březnu a červnu, by se mělo podle MF zapojit do EET zhruba 300.000 podnikatelů. Po roce fungování EET evidovalo tržby 161.000 podnikatelů.

Úřady za rok fungování EET provedly 76.761 kontrol a uložily 4000 pokut za 38,4 milionu korun. Správa zároveň během roku od spuštění systému uzavřela kvůli neplnění EET 11 provozoven. Z toho pět provozoven obnovilo činnost.

Nejčastějším prohřeškem při kontrolách bylo nevystavení účtenky, nezaslání údajů do systému EET nebo neumístění informačního oznámení.

Náklady na zavedení EET podle dřívějších údajů finanční správy letos mají činit zhruba 370 milionů korun a v dalších letech zhruba 310 milionů korun ročně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK