Vláda nepodpořila vynětí sociálních ústavů a ambulancí z EET

10.01.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. ledna (ČTK) - Elektronická evidence tržeb (EET) bude zřejmě platit i pro sociální ústavy, nemocnice a část ambulancí. Vláda dnes podle očekávání nepodpořila senátní novelu, podle níž by se EET na ně vztahovat neměla. Informoval o tom tiskový odbor Strakovy akademie. Stanovisko vlády je doporučením pro Sněmovnu.

Proti předloze se postavila ministerstva financí a zdravotnictví, zatímco ministerstvo práce a sociálních věcí zaujalo neutrální postoj.

Spoluautor předlohy Vladimír Plaček (ČSSD) potřebnost novely zdůvodnil tím, že současný zákon vyjímá z povinnosti evidovat hotovostní tržby jen příspěvkové organizace v sociální oblasti a zdravotnictví, zatímco pro ostatní měla platit od letošního března. Ústavní soud ale tento jarní start další vlny zavádění EET před Vánocemi zrušil a doporučil změny.

Senátor svůj návrh zdůvodnil \"nápravou určité nerovnosti z pohledu zařízení sociálních služeb a zdravotnických zařízení\". Objem hotovostních plateb v zařízeních je podle Plačka nízký, v řádech tisíců až desetitisíců korun ročně. Většina plateb je hrazena pojišťovnou. Praktičtí lékaři by se mohli vyhnout EET i legálně, když by se s pacienty dohodli na bezhotovostních platbách, což by ale bylo málo komfortní například pro seniory, podotkl Plaček.

EET by měla být podle předlohy zachována pro ambulance v oborech klinická stomatologie, ortodoncie a dentální hygienista a pro zařízení poskytující služby reprodukční medicíny, stejně jako pro lékárny. Plaček podotkl, že zejména ve stomatologických odbornostech jsou platby od pacientů vyšší a lékárny už platby elektronicky evidují.

Pod předlohou jsou podepsáni kromě sociálních demokratů zástupci KDU-ČSL, ANO, KSČM a Severočechů.

Ústavní soud (ÚS) v polovině prosince zrušil plánovaný \"náběh\" třetí a čtvrté etapy elektronické evidence tržeb a s odloženou platností škrtl několik dalších ustanovení zákona o evidenci tržeb. Třetí vlna se měla týkat svobodných povolání, dopravy či zemědělství, čtvrtá potom vybraných řemesel a výroby. Před případným náběhem je nutné přijmout novou zákonnou úpravu. Jako celek ale zákon obstál a dál platí. Podle soudců sleduje elektronická evidence tržeb (EET) legitimní cíl - účinný výběr daní a narovnání podnikatelského prostředí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK