Ceny bytů opět rostou. Na vlastní bydlení dosáhne čím dál míň lidí

12.01.2018 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Byty oproti loňsku podražily o 370 000 Kč. V průměru se nyní nabízejí za 2,66 mil. Kč. Sazby hypoték navíc meziročně stouply o půl procenta. Zatímco před rokem by česká domácnost dala na splátku hypotéky necelých 35 % svých čistých příjmů, nyní navzdory růstu mezd je to už skoro 42 procent.  

Do letošního listopadu nabídkové ceny oscilovaly 7 měsíců mezi 2,55 - 2,6 mil. Kč. V listopadu vzrostly na 2,64 mil. Kč a v prosinci tento trend pokračoval, takže cenový průměr vzrostl meziměsíčně o dalších 20 000 Kč na 2,66 mil. Kč. Do toho dochází k růstu úrokových sazeb hypoték. A oba tyto faktory se dle předpokladů negativně promítají v míře dosažitelnosti vlastnického bydlení.

Ceny bytů rostou leden 2018

Zatímco předloni lidé při koupi bytu o průměrné ceně 2,29 mil. Kč a hypoteční sazbě těsně pod 2 procenty vynaložili na splátku hypotéky 35 % svých čistých měsíčních příjmů. Nyní při průměrné ceně 2,66 mil. Kč a hypotečních sazbách na 2,45 % je to už 42 % a pomalu se blížíme k rekordním hodnotám z roku 2009. Tehdy pořízení bytu na hypotéku a její měsíční splácení si ukrojilo z příjmů českých domácností plnou polovinu.

Ceny bytů rostou leden 2018

Nejtěžší podmínky k vlastnímu bydlení mají lidé v Praze

K těmto číslům je třeba dodat, že se jedná o celorepublikový průměr. Na úrovni jednotlivých regionů situace není tak špatná, tedy s výjimkou Prahy a Jihomoravského kraje, kde zatížení měsíční splátkou dosahuje 49 resp. 69 % čistých měsíčních příjmů.

„Není divu, že při této konstelaci tržních faktorů lidé se poptávka po bydlení přesouvá z centra města na okraj a do prstence obcí ve Středočeském kraji,“ říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti GOLEM FINANCE, která se specializuje na poradenství v oblasti hypoték a úvěrů ze stavebního spoření.

Mediánová střední hodnota indexu dostupnosti bydlení celorepublikově nyní vychází na cca 33,5 %. Přesto je v číslech vidět evidentní meziroční zhoršení a to ve všech sledovaných krajích. K největšímu zhoršení došlo v Olomouckém kraji, naopak nejmenší změnu zaznamenal Karlovarský kraj. 

Ceny bytů rostou leden 2018

6,5 ročních příjmů za byt

Druhou možností, jak měřit dosažitelnost bydlení je index návratnosti bydlení, který nezohledňuje vliv úrokových sazeb na dosažitelnost bydlení a prostým podílem poměřuje průměrné ceny bytů a čisté roční příjmy českých domácností. Podle této statistiky nyní české domácnosti na pořízení bytu o průměrné ceně 2,66 mil. Kč musí vynaložit 6,57násobek svých čistých ročních příjmů. Rozdíly mezi kraji jsou však propastné. V Praze je to však téměř 11násobek a v Ústeckém kraji 2,2násobek.

Ceny bytů rostou leden 2018Ceny bytů rostou 2018

„S tím jak porostou sazby a ceny nemovitostí nebudou klesat, bude trend zhoršování dosažitelnosti vlastního bydlení bohužel pokračovat. Růst příjmů českých domácností není bohužel tak rychlý, aby dokázal tento vývoj aktuálně zvrátit,“ komentuje aktuální situaci Libor Ostatek,



Zdroj: GOLEM FINANCE, RealityČechy.cz

Ceny bytů infografika leden 2018

Autor článku

Luboš Svačina


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ