Rizikoví šoféři mají pojištění dražší

18.01.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Není snad u nás pojišťovna, která by nenaříkala, jak ztrátové je pro ni povinné ručení. Přesto ale nezdražují. Výjimkou jsou řidiči z velkých měst, se silnými vozy a ti bez zkušeností.

Ceny povinného ručení jsou u nás poměrně nízké a může za to hlavně silné konkurenční prostředí. Pojišťovny přitom proplácejí na pojistném plnění stále víc, protože peníze za odškodnění na újmách za zdraví se nepočítají podle tabulek, ale většinou o něm rozhodují soudy. A ty poškozeným dopřejí peněz víc.

Dvojnásobek není dvojnásobek

V jisté pojišťovně evidovali před rokem nehodu, při které došlo ke škodě na zdraví – stála je 34 milionů Kč. Další pojistný ústav zase hradí újmu těžce zraněnému spolujezdci, který bude mít celoživotní následky. Částka bude činit víc než 50 milionů Kč. Pokud si myslíte, že v uvedených případech šlo o velké nehody, není to pravda. Pojišťovny proto doporučují nezůstávat u nejnižšího zákonného limitu 35 milionů Kč. Pokud je totiž hranice překročena, odpovědný by byl řidič. Škodu by sice v první fázi asi uhradila Česká kancelář pojistitelů. Ta by ji ale po řidiči poté vymáhala.

Nemusíte se bát, že v případě dvojnásobného limitu platíte dvojnásobné pojistné. Průměrně to bývá o pětinu až čtvrtinu základní částky navíc.

Příplatek za věk

Někteří šoféři by se ale letos měli na vyšší ceny připravit. Jsou to hlavně ti, kteří bourají, mladí řidiči a majitelé silných vozů. Pokud nastane nějaká kombinace popsaného, je dražší pojistka celkem jistá. Pojišťovny totiž tvrdí, že nejvíce škod způsobují podle statistik právě mladí řidiči. Pojišťovny jim tak navyšují základní pojistné až o polovinu. Zcela nejvíc pak zaplatí řidiči do věku 23 let. Ti mohou mít pojistku i v desetitisících. Pojistné ústavy jim prostě dávají takhle znát, že o ně nestojí. Bez „příplatku za věk“ jsou zpravidla šoféři až po čtyřicítce.


Máte i výbavu do auta v pořádku?


Pojištění výhodněji

Silné konkurenční prostředí také pojišťovny nutí nabízet něco víc, co je třeba užitečné nejen pro poškozeného, ale i pro pojištěného viníka. Velmi levně si také můžete havarijně připojistit starší auto.

Konkurenční výhodou některých pojistných ústavů je, že posuzují rodinu jako celek. Například když je jeden z manželů majitelem auta, má nastřádané bonusy. Ale v praxi jezdí autem oba partneři. Allianz, Axa, Česká pojišťovna, Generali, První klubová a Uniqa totiž uznají bonus i druhému z partnerů. Sdílení bonusů ale nefunguje, když jeden z manželů jezdí vzorně a druhý co chvíli bourá.

Co ovlivňuje cenu povinného ručení

Pojistné appky

Chytré aplikace samozřejmě najdeme i v pojišťovacím sektoru. Řidiči pomocí nich mohou nahlásit pojistnou událost, dokoupit si připojištění či posílat pojišťovně informaci, kolik najeli. Uniqa má telematickou jednotku SafeLine. Pomocí ní pak asistence volá při havárii (prudkému nárazu vozu) řidiče. Když se jí s ním nepodaří spojit, vysílá na místo záchranku. V současnosti je zařízení poskytováno bezplatně.

Láce prioritou

Povinné ručení je nezbytné a všichni si ho chtějí pořídit co nejlevněji. Pojistné plnění a dohadování s pojišťovnou se totiž bude také týkat poškozeného řidiče. Pokud tedy hledáte nejlevnější z nejlevnějších pojistek, nejjednodušší je se podívat na srovnávač cen.

Zadáte údaje o autu a o sobě, vyskočí na vás cena. Není nižší, než kdybyste navštívili kamennou pobočku pojišťovny, ale máte k dispozici porovnání několika ústavů a různých variant povinného ručení.


POZOR:

  • Ve srovnávačích ale nejsou všechny pojišťovny. Uniqa, První klubová, Generali a Česká pojišťovna srovnávačům moc nefandí. Koukněte se na ně extra.
  • Můžou vám ze srovnávače vypadnout nejnižší ceny, ale podívejte na podmínky: obsahuje ta kalkulace také srovnatelné limity plnění, asistenční služby a doplňková pojištění pro viníka nehody?
  • No a vzhledem k tomu, že než vám cenu srovnávač vypočítá, bude ještě chtít váš telefon a e-mail, a obchodník vám obratem zavolá, určitě se na zmíněné podmínky zeptejte.

Některé srovnávače cen povinného ručení

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: Spotřebitel