Vytápění bytu: Teplárny udrží ceny tepla v roce 2018 na uzdě

17.01.2018 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Teplem z tepláren nebo plynových kotelen vytápí své domovy přes 1,7 milionů českých domácností. Kolik za letošní topnou sezónu utratí, bude záležet nejen na cenách tepla, ale také na počasí. Začátek zimy zatím odpovídá dlouhodobému průměru a cena tepla zásadně nenaroste.

Letos už čtvrtý rok po sobě ceny tepla z tepláren stagnují. Teplo vyrobené ze zemního plynu zůstává na stejné úrovni jako loni, v některých případech dokonce zlevní. Také ceny tepla z uhelných tepláren budou stagnovat nebo mírně narostou. Zdražení by ale mělo zůstat pod hranicí inflace.

„Vývoj cen tepla v roce 2018 bude velmi podobný jako v předcházejících třech letech. Ceny tepla vyrobeného z uhlí budou převážně stagnovat nebo vykáží jen mírný meziroční nárůst do úrovně inflace. V případě tepla vyrobeného ze zemního plynu očekáváme stagnaci a v některých případech i pokles ceny,“ potvrzuje Martin Hájek, ředitel Teplárenského sdružení ČR.

Nejlevnější je teplo z uhlí

Průměrná čtyřčlenná domácnost v bytovém domě ročně spotřebuje kolem 25 GJ tepla na vytápění a ohřev vody. Podle šetření Českého statistického úřadu se náklady na vytápění a ohřev vody podílejí na celkových spotřebních vydáních domácností přibližně 6 %.

Cenu tepla pro domácnosti ovlivňuje zejména cena paliva používaná k výrobě tepelné energie. Nejlevnější teplo zpravidla prodávají teplárny spalující domácí hnědé uhlí, případně teplárny, které ho používají ke kombinované výrobě elektřiny a tepla.

Zhruba 55 % tepla pro byty se v teplárnách vyrábí z uhlí, třetina ze zemního plynu. Dalších přibližně 7 % tvoří biomasa a 4 % připadají na teplo ze zařízení pro energetické využití odpadů, druhotných zdrojů energie a ostatních paliv.

Jak ušetřit na teple

Emisní povolenky a investice

Do výsledné ceny tepla zasahují i ceny povolenek na emise skleníkových plynů a poplatky za emise znečišťujících látek. DPH je v případě tepla 15 %.

Teplárny do ceny tepla zahrnují také další náklady – například na mzdy nebo potřebné investice. „Ceny tepla se daří držet na přijatelné úrovni, přestože teplárny masivně investují do modernizace svých provozů a snižování emisí znečišťujících látek,“ konstatuje Martin Hájek.

Od roku 2013 do konce loňského roku investovaly teplárny téměř 19 miliard korun a letos budou proinvestovány další nemalé prostředky. Ke stabilizaci cen tepla přispívají i rekonstrukce tepelných sítí, letos se podařilo nahradit více než 15 kilometrů tras parních rozvodů hospodárnějšími horkovodními či teplovodními rozvody.

Vyúčtování bez nedoplatků

O nedoplatcích nebo přeplatcích, které domácnosti budou mít na svém vyúčtování, rozhoduje mimo jiné i nastavení výše zálohových plateb za teplo a celková spotřeba tepla. „Zálohy se zpravidla stanoví na začátku roku na základě dlouhodobého průměru s přihlédnutím k aktuálním klimatickým podmínkám,“ uvádí Pavel Kaufmann, tiskový mluvčí Teplárenského sdružení České republiky.

Za kalendářní rok 2017 neočekávají teplárny ani vysoké přeplatky, ani vysoké nedoplatky, ačkoli v porovnání s rokem 2016 byl rok 2017 chladnější o 2,7 %. V porovnání s dlouhodobým průměrem let 1970 až 200 byl ale předchozí rok o 3,9 % teplejší.

Jak šetřit teplo v bytě

  • V zimě větrejte krátce, ale intenzivně.
  • Snižte spotřebu teplé vody. Na jednu koupel můžete spotřebovat i tolik teplé vody, jako na každodenní sprchování po celý týden.
  • Nastavte si v bytě optimální teplotu: obytné místnosti 21 °C, ložnice 19 °C, chodby a schodiště 15 až 18 °C. Každý 1 °C teploty v bytě navíc je navýšení nákladů na vytápění o 5 %.
  • Jak si dát letos do pořádku osobní finance a ušetřit?

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ