Citigroup se kvůli mimořádným odpisům propadla do ztráty

16.01.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. ledna (ČTK) - Americká banka Citigroup se v posledním čtvrtletí loňského roku propadla do ztráty 18,3 miliardy USD (382 miliard Kč), důvodem byly mimořádné odpisy spojené s novým daňovým zákonem. Bez zahrnutí mimořádných nákladů banka naopak zisk o čtyři procenta zvýšila na 3,7 miliardy USD (77,2 miliardy Kč). Banka dnes uvedla, že jí pomohl lepší výkon spotřebitelské divize, který kompenzoval nižší příjmy z obchodování s dluhopisy a měnami.

Citigroup je čtvrtou největší bankou v USA podle objemu aktiv. Mimořádné odpisy spojené s novým daňovým zákonem činily 22 miliard USD. Nový daňový zákon by měl v budoucnu podpořit zisk Citigroup i dalších amerických bank, v posledním loňském čtvrtletí jim ale způsobil vysoké mimořádné náklady. Daňový zákon měl negativní dopady i na výsledky konkurenční banky JPMorgan a očekává se, že negativně ovlivní výsledky i dalších bank. Největší dopad měl ale zřejmě na Citigroup.

Příjmy banky se ve čtvrtletí zvýšily o 1,4 procenta na 17,26 miliardy USD (360,4 miliardy Kč). Příjmy divize institucionálních klientů, která zahrnuje investiční bankovnictví a obchodování, klesly o jedno procento. V divizi spotřebního bankovnictví, která zahrnuje drobné bankovní služby a kreditní karty, banka zvýšila příjmy o 5,6 procenta, na celkových příjmech se podílely téměř polovinou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK