Bank of America má kvůli novému daňovému zákonu poloviční zisk

17.01.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. ledna (ČTK) - Americký finanční ústav Bank of America hospodařil ve čtvrtém čtvrtletí s čistým ziskem 2,37 miliardy dolarů (49,4 miliardy Kč), což je meziroční pokles téměř o polovinu. Příčinou je nový federální daňový zákon, který si vyžádal vysoké účetní náklady. Výsledek je ale i tak lepší, než čekali analytici.

Nový zákon bankám předepisuje přehodnotit odložené daňové pohledávky a zaplatit daň ze zisků v zahraničí. V případě Bank of America tato částka dosáhla 2,9 miliardy USD. Před jejím započtením zisk činil 5,3 miliardy dolarů, což představuje 47 centů na akcii.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že zisk dosáhne 44 centů na akcii.

Celkové příjmy bez nákladů na úroky vzrostly asi o dvě procenta na 20,44 miliardy dolarů (426,2 miliardy Kč). Rostoucí úrokové sazby umožnily vyšší zisky z úvěrů, čisté úrokové výnosy banky tak vzrostly o 11,4 procenta na 11,46 miliardy dolarů.

Americká centrální banka (Fed) loni zvýšila úrokové sazby třikrát, další zvyšování má v plánu letos. Bank of America spravuje mnoho cenných papírů, které citlivě reagují na změny úrokových sazeb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK