Koruna stagnovala k euru a zpevnila vůči dolaru

22.01.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. ledna (ČTK) - Česká měna dnes stagnovala k euru a zpevnila vůči dolaru. Koruna k 17:00 posílila k dolaru o čtyři haléře na 20,73 Kč/USD. K euru sice také zpevnila, ale pouze o jeden haléř na 25,39 Kč/EUR. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online. Přes výkyvy v posledních dnech se koruna drží k euru i dolaru na nejsilnější úrovni za několik let.

Minulý čtvrtek česká měna posílila k euru na 25,35 Kč/EUR, což byla nejlepší úroveň za téměř pět let. K dolaru se ve stejný den dostala na 20,71 Kč/USD, což byla nejsilnější hodnota za zhruba 3,5 roku. Vzápětí sice koruna k oběma světovým měnám o několik haléřů oslabila, ale dnešním posílením se k rekordním úrovním opět přibližuje.

Za posilováním koruny je podle analytika Vladimíra Pikory z firmy Next Finance očekávání dalšího zvyšování úrokových sazeb České národní banky. \"Ta zasedá již příští týden a lze předpokládat, že opět zvýší své úrokové sazby o čtvrt procentního bodu. Zdá se, že centrálním bankéřům stávající kurz vyhovuje a nemají ani problém se stávajícím tempem posilování,\" sdělil. Vývoj k euru pak podle něj pomáhá koruně i v pozici k dolaru.

Česká měna by se vůči euru mohla podle Pikory, s ohledem na vývoj úrokových sazeb centrální banky, dostat během několika měsíců až k 25,00 Kč/EUR. \"Výsledek prezidentských voleb bude koruna ignorovat,\" doplnil analytik.

Kurz české měny: Předchozí závěr Dnes kolem 17:00 Kč/EUR 25,40 25,39 Kč/USD 20,77 20,73

Zdroj: Patria Online

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK