Co dělat, když jsem zapomněl odevzdat včas daňové přiznání?

02.04.2019 | , Finance.cz
DANĚ


Minulý týden byl poslední řádný termín pro odevzdání daňového přiznání k dani z příjmů za rok 2018. Možná jste ale na to zapomněli, ani jste si neuvědomili, že to vlastně musíte podat, takže co musíte udělat, pokud jste nestihli daňové přiznání včas odevzdat na finanční úřad?

Ujistěte se, že opravdu bylo vaší povinností daňově něco přiznat

  • Je to sice jen hypotetická možnost, ale stejně. Nejdříve se ujistěte, že jste se opravdu měli k čemu přiznávat. Pamatujte, že daňové přiznání k dani z nemovitých věcí musí podávat jen ti, kteří se stali v minulém roce novými majiteli bytu nebo domu. Pokud tedy nemovitost vlastníte už delší dobu, tak jste letos daňové přiznání podávat nemuseli, jen počkejte na složenku od finančního úřadu a výzvu k zaplacení. Daň z nemovitosti se platí vždy do konce května daného roku.
  • Stejně tak daňové přiznání k silniční dani není povinné pro všechny subjekty, kteří vlastní auto. Silniční daň je povinná pouze pro ty z nás, kteří používají auto k podnikatelským účelům. Pokud tedy máte auto na ježdění do práce a o víkendu na chatu, tak daňové přiznání k silniční dani opravdu podávat nemusíte.
  • A co daňové přiznání k dani z příjmu? Zaměstnanci daňové přiznání podávat nemusí, pokud si nepřivydělávají jako OSVČ nebo nemají dva a více zaměstnavatelů. Pokud máte jen jeden pracovní poměr a nemáte aktivní živnostenský list, tak daňové přiznání podávat nemusíte. Váš zaměstnavatel by měl s vámi jen provést roční zúčtování daně. Pro to platí termín 15. února, do kdy musíte dodat účetnímu oddělení všechna nutná potvrzení pro toto zúčtování.
  • Kdy musí zaměstnanci podávat daňové přiznání?

Když je to jen chvilku, tak se nic neděje

Základní termíny pro odevzdání daňového přiznání jsou dány. Finanční úřady ovšem stále tolerují dalších pět dní pro řádné odevzdání. Pokud tedy daňové přiznání odevzdáte během následujících 5 pracovních dnů, tak vám nehrozí žádný postih. Následující postup pak závisí na tom, jestli odevzdáte přiznání pozdě, nebo ho neodevzdáte vůbec a dostanete připomínku od finančního úřadu.

Je rozdíl mezi přiznáním k dani a mezi jejím zaplacením

Při velkém prodlení je nutno ještě rozlišovat mezi pokutou za pozdní odevzdání a mezi pokutou za pozdní nebo nedostatečné zaplacení daně. Například k dani z nemovitých věcí se přiznáváte už koncem ledna, ale samotná daň se platí do konce května. Pokud jste tedy zapomněli podat daňové přiznání a odevzdáte ho během následujících čtyř měsíců, tak zaplatíte sice samotnou daň a pokutu za pozdní odevzdání daňového přiznání, ale nebudete platit úroky z prodlení platby daně, protože daň máte povinnost zaplatit až do konce května.

Pokud ale během května daň nezaplatíte a vzpomenete si na ni třeba až někdy v září, tak zaplatíte navíc penále a také sazbu úroků z prodlení, která odpovídá výši repo sazby ČNB, navýšené o 14 procentních bodů za každý den prodlení.

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 21 krát

Články ze sekce: DANĚ