Cena ropy Brent klesla na měsíční minimum

05.02.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 5. února (ČTK) - Ceny ropy zahájily týden dalším poklesem, dolů je tlačí mimo jiné rostoucí těžba ve Spojených státech a silný dolar. Cena severomořské ropy Brent tak během dneška sestoupila až na měsíční minimum 67,51 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

Krátce před 19:00 SEČ vykazovala cena Brentu pokles o 1,2 procenta na 67,75 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu ztrácela 1,8 procenta na 64,26 dolaru za barel.

Vládní údaje minulý týden ukázaly, že těžba ropy ve Spojených státech v listopadu poprvé od roku 1970 překonala hranici deseti milionů barelů denně. Stoupající těžba v USA podkopává snahu Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a Ruska omezit dodávky suroviny na trh.

K poklesu cen ropy na světových trzích přispěla rovněž Saúdská Arábie, která o víkendu oznámila, že snížila oficiální ceny své ropy pro evropské zákazníky. Saúdská Arábie je největším exportérem ropy na světě a klíčovým členem kartelu OPEC.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent duben 67,75 68,58 New York - NYMEX WTI březen 64,26 65,45

pmh

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK