Čtvrtletní zisk majitele Komerční banky klesl o 82,3 procenta

08.02.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 8. února (ČTK) - Francouzské bance Société Générale, která vlastní většinový podíl v Komerční bance, klesl ve čtvrtém čtvrtletí čistý zisk o 82,3 procenta na 69 milionů eur (1,7 miliardy Kč). Na výsledky měly negativní dopad mimořádné náklady spojené se změnami daní a restrukturalizací. Výsledky však překonaly odhady analytiků, protože pokles obchodů na kapitálových trzích měl na hospodaření banky menší vliv, než na její konkurenty. Vyplývá to z dnešního prohlášení společnosti, která je třetí největší bankou ve Francii.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali, že banka vykáže ztrátu 303 milionů eur. Banka musela zaúčtovat mimořádné náklady 416 milionů eur v souvislosti s reformami daní ve Francii a v USA.

Ze tří hlavních aktivit banky se příjmy zvýšily pouze v mezinárodní divizi drobných bankovních a finančních služeb. Pomohlo k tomu oživení v Rusku po nejistotě způsobené sankcemi zavedenými kvůli konfliktu na Ukrajině. V divizi investičního bankovnictví příjmy klesly o pět procent, divize si však vedla výrazně lépe ve srovnání se stejnými aktivitami konkurenčních bank v Evropě a USA. Příjmy z obchodování s cennými papíry s pevným příjmem, měnami a komoditami klesly o 6,5 procenta, konkurenční bance BNP Paribas se příjmy ze stejných aktivit snížily až o 27,4 procenta a pěti největším bankám v USA v průměru o 31 procent.

Příjmy ve francouzské divizi drobných bankovních služeb klesly o 4,3 procenta. Divize má na příjmech skupiny třetinový podíl a na její výkon mají negativní vliv nízké úrokové sazby a opětovné projednávání půjček.

V letošním roce banka očekává stabilizaci příjmů ve Francii a také pokrok v restrukturalizaci. Doufá, že díky restrukturalizačnímu plánu se jí v příštích třech letech podaří ušetřit 1,1 miliardy eur.

Komerční banka patří mezi největší české banky. Société Générale v ní vlastní podíl 60,4 procenta. Čistý zisk banky se loni zvýšil o 8,5 procenta na 15,274 miliardy Kč. Na konci loňského roku měla 1,664 milionu klientů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK