Italská UniCredit se ve čtvrtletí vrátila k zisku

08.02.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 8. února (ČTK) - Italská bankovní skupina UniCredit se ve čtvrtém čtvrtletí vrátila k zisku, který byl nejvyšší pro čtvrté čtvrtletí za poslední desetiletí. Hospodaření podpořily vyšší příjmy z poplatků a úroků. Čistý zisk za říjen až prosinec činil 801 milionů eur (20,2 miliardy Kč) ve srovnání se ztrátou 13,5 miliardy eur ve stejném období předchozího roku. Předloňský údaj však zahrnoval i mimořádné výdaje, uvedla banka, která působí i v České republice.

Analytici v průměru očekávali zisk 523 milionů eur. Banka v posledním čtvrtletí roku 2016 musela zaúčtovat mimořádné rezervy na ztrátové úvěry 9,59 miliardy eur.

Příjmy se zvýšily o 7,4 procenta na 4,84 miliardy eur. Příjmy z úroků stouply o sedm procent na 2,6 miliardy eur. Příjmy z poplatků a provizí se zvýšily o 12 procent na 1,7 miliardy eur.

Za celý rok banka vykázala zisk 5,4 miliardy eur po ztrátě 11,7 miliardy eur předloni, kdy banka musela očistit svou rozvahu od špatných úvěrů. Loňský údaj naopak zahrnuje mimořádný zisk z prodeje správce majetku Pioneer a polské divize Bank Peako, napsala agentura Reuters.

UniCredit se výrazně angažuje v zemích střední a východní Evropy, včetně České republiky. Na českém trhu začala působit v listopadu 2007, její tuzemská pobočka vznikla spojením finančního ústavu HVB Bank a Živnostenské banky. UniCredit Bank má v Česku a na Slovensku téměř 700.000 klientů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK