Je správný čas na nákup nemovitostí? Ceny bytů a domů rostou pomaleji, pozemky přestaly růst

09.02.2018 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Také poslední čtvrtletí loňského roku bylo ve znamení růstu cen rezidenčních nemovitostí. Výjimkou se staly pozemky, které si poprvé za dobu existence HB INDEXu připsaly mezičtvrtletně nulu. Byty i rodinné domy dál rostly. Oproti roku 2016 byl znatelný zejména nárůst cen rodinných domů, u bytů se tempo růstu tolik nelišilo.

Jaká byla situace na trhu nemovitostí koncem minulého roku?

  • Průměrná tržní cena bytů ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku vzrostla o 3,1 pcb, a dosáhla hodnoty indexu 126,5. Meziročně si ceny bytů připsaly 11,9 pcb.

  • Ceny rodinných domů se během posledního čtvrtletí zvyšovaly o něco pomaleji, a to o 2,0 pcb na výslednou rekordní hodnotu HB INDEXu 120,4. Meziročně stouply o 7,5 pcb.

  • U pozemků poprvé v historii cena nevzrostla, zachovaly si tak hodnotu HB INDEXu z 3. čtvrtletí, tj. 139,8. Meziročně cena pozemků vzrostla o 4,4 pcb.

Meziroční růst cen bytů se loni ve srovnání s rokem 2016 zpomalil. Ukazují to údaje HB INDEXu, který Hypoteční banka, coby jednička na trhu hypoték již 10 let v řadě, sestavuje na základě skutečných prodejních cen nemovitostí, na které poskytuje hypoteční úvěry. Očekávaný vývoj na trhu je takový, že ceny všech druhů rezidenčních nemovitostí i nadále porostou, avšak tempo růstu se již zmírní. Zejména v Praze se totiž ceny cihlových bytů i v širším centru stávají pro běžné kupující nedostupnými. Na trhu však stále panují výhodné podmínky financování, ale poptávka už pomalu začíná oslabovat.

Níže naleznete grafy vývoje hodnot HB INDEXu u všech tří kategorií rezidenčních nemovitostí s komentářem Petra Němečka, ředitele odboru Nemovitosti Hypoteční banky, která se loni již podesáté v řadě stala jedničkou na hypotečním trhu. HB INDEX je zveřejňován čtvrtletně. Jeho aktuální i historické hodnoty naleznete také na www.hypotecnibanka.cz.

HB INDEX 4Q 2017 – Bytové jednotky:

Ceny bytů Q4 2017

„Tempo růstu cen bytů v druhé polovině roku 2017 oproti prvnímu pololetí mírně zpomalilo. Nejvyšší nárůsty cen si v posledním kvartále připsaly byty v Olomouckém a Středočeském kraji a v Praze. Ceny bytů rostly i ve všech ostatních krajích vyjma Jihočeského. Opět platilo, že ceny starších panelových bytů rostly více než bytů cihlových. Největší zájem přetrvával u bytů kategorie 2+1 respektive 2+kk. Samostatnou kapitolu opět tvořil vývoj na trhu bytů v Praze. Zde došlo ke zpomalení růstu cen starších bytů. Cena nových projektů naopak začíná až od 70 000 Kč/m2. Díky vysokým cenám došlo k přesunu těžiště prodejů novostaveb do středočeských lokalit. Podíl koupě nového bytu za účelem investice dosáhl hranice 30 – 40 %."

HB INDEX 4Q 2017 – Rodinné domy:

Ceny domů Q4 2017

„Rodinné domy si na sklonku loňského roku ve srovnání s předchozími čtvrtletími prošly mírným zpomalením růstu cen. Na trhu přetrvávala stabilní nabídka developerské výstavby, a to nejčastěji v podobě řadových rodinných domů v okolí velkých měst. Nadále přetrvával zájem o starší rodinné domy ve zhoršeném stavu, které oslovují zájemce o vlastní bydlení zejména nižší pořizovací cenou a možností postupných úprav dle vlastních představ. U novostaveb přetrvával trend výstavby v nízkoenergetickém standardu. Novou výstavbu i v uplynulém čtvrtletí mírně zatěžoval pokračující růst stavebních nákladů,“ říká k vývoji na trhu rodinných domů Petr Němeček.

HB INDEX 4Q 2017 – Pozemky:

Ceny pozemků Q4 2017

„Růst cen pozemků se na sklonku roku prakticky zastavil, a to i přes stabilní poptávku. Částečně je to způsobeno i tím, že vysoké ceny pozemků v okolí velkých měst začaly vytlačovat poptávku do vzdálenějších lokalit. Na trhu také přetrvával zájem o levnější pozemky bez kompletních veřejných sítí, kde investoři volí jako náhradu vybudování domácí čističky, tepelného čerpadla apod.,“ uzavřel Petr Němeček.



O HB INDEXu: Hypoteční banka, od roku 2007 nepřetržitě jednička na trhu hypoték, dle statistik MMR ČR, představila index vývoje cen nemovitostí v České republice v dubnu roku 2011. Tento ukazatel je založen na reálných odhadech tržních cen nemovitostí, které si prostřednictvím hypotečního úvěru pořídili klienti Hypoteční banky. Tržní ceny jsou mnohem přesnější než ceny nabídkové, které klienti nalézají například v katalozích realitních kanceláří. HB INDEX je zkonstruován s využitím hedonického modelu, který sleduje až 30 různých parametrů nemovitostí. Do modelu vstupují údaje získané z odhadů cen nemovitostí, které jsou předmětem hypotečních úvěrů od Hypoteční banky.

Samotný HB INDEX je sledován za celou Českou republiku, a to u tří typů nemovitostí – bytů, rodinných domů a pozemků. Za bazickou hodnotu 100 byly zvoleny skutečné ceny nemovitostí k 1. lednu 2010, jeho hodnota bude vždy definována s přesností na jedno desetinné místo. Struktura indexu bude z důvodu zachování dlouhodobé kontinuity neměnná. Na přípravě indexu spolupracuje uznávaný odborník z Akademie věd ČR Martin Lux, který je zároveň odborným garantem výpočtu indexu. HB INDEX společně s odborným komentářem zveřejňuje Hypoteční banka každé čtvrtletí na svých webových stránkách www.hypotecnibanka.cz.

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ