Budete prodávat nemovitost? Tak nezapomeňte na tohle

20.02.2018 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Hodláte prodávat dům nebo byt a přemýšlíte, na co byste rozhodně neměli zapomenout? Některými chybami si pouze ztížíte prodej. Za jiné vás ale může čekat mastná pokuta.

V jednom z předchozích článků jsme již psali, jak prodat nemovitost s hypotékou. Je to obtížnější, ale přesvědčili jsme se, že rozhodně ne nemožné. Snažit se prodat vlastní dům či byt, který nebude zatížený úvěrem, ale taky nemusí být procházka růžovou zahradou. Na co myslet především?

S realitkou nebo bez realitky?

Pokud si chcete výrazně ulehčit práci anebo se obáváte, že byste někde mohli udělat chybu, volte raději pomoc realitní kanceláře. Ta valnou většinu povinností převezme za vás, ale pochopitelně za to bude něco očekávat. Tím něčím je samozřejmě provize, která se pohybuje okolo 5 % z kupní ceny nemovitosti. I když se jedná o malou částku, nemusíte prodělat. Stačí provizi zahrnout do ceny, za kterou budete nemovitost prodávat a v podstatě ji za vás zaplatí kupující.

S výběrem realitky si dejte na čas. V tomto případě moc nedůvěřujte, ale důkladně prověřujte, čtěte recenze a hodnocení zákazníků. Pokud s realiťáky spolupracovat nechcete, nabízejte nemovitost na vlastní pěst.

Pozor: Pokud chcete spolupracovat na prodeji s realitní kanceláří, nemine vás podepisování smlouvy. Bohužel plno nevěrohodných firem v ní udává provizi bez DPH. Jenže DPH je přitom 21 % z částky.

Nabídková cena nemovitosti a PENB

I když chcete dobře vydělat, cenu moc nenadsazujte. Spíše právě naopak, čím nižší bude, tím rychleji se prodá, i když ve finále proděláte. S vyšší cenou můžete jít na trh tehdy, pokud nemovitost nepotřebujete prodat urgentně. Taktiku snižování v případě nezájmu přeci můžete volit vždy.

Jak prodat nemovitost

(foto: Shutterstock)

Ještě předtím, než byt či dům začnete postovat na inzertních webech, si nezapomeňte nechat vypracovat průkaz energetické náročnosti budovy, popř. bytové jednotky. Jednak jej budete potřebovat, jelikož se dnes do všech inzerátů zadávají i údaje z energetických tříd, a jednak má na průkaz ze zákona právo kupující. Obdržet by jej měl nejpozději před podpisem kupní smlouvy. Cena za vyhotovení průkazu pak začíná na 2000 Kč. V opačném případě vám může hrozit správní pokuta ve výši 100 000 Kč.

Vyžadovat či nevyžadovat rezervační smlouvu?

Ještě před podepsáním kupní smlouvy obvykle dochází k podpisu tzv. rezervační smlouvy. Ta samozřejmě není povinností a je čistě na vašem uvážení, zdali k ní bez realitní kanceláře chcete přistoupit. Její výhoda tkví na druhou stranu ale v tom, že se vám jejím prostřednictvím kupující zaváže, že nemovitost skutečně koupí. S tím je samozřejmě spojen i rezervační poplatek, který se nejčastěji pohybuje podobně jako provize RK, tedy okolo 5 % z kupní ceny. Tyto peníze ale pro vás nejsou ničím navíc. Automaticky je jako každou zálohu odečtete od kupní ceny.

Kupní smlouva a vklad vlastnického práva

Jedná se o nejdůležitější dokument celého procesu. Vzory zdarma ke stažení lze sehnat na internetu. Následně si je můžete sami upravit, dosadit parametry nemovitosti, jména a příjmení obou smluvních stran apod. Pokud ale nic nechcete ponechat náhodě, nechte si vypracovat kupní smlouvu od advokáta přesně na míru. Cena za vypracování se pohybuje okolo 6000 Kč.

Každá kupní smlouva by pak měla obsahovat i návrh na vklad zástavního práva, bez čehož nebude na katastru nemovitostí přijata. Není třeba jej vlastnoručně sepisovat, postačí vám elektronický formulář v aplikaci pro návrh na vklad.

Jak správně předat nemovitost?

Ještě před předáním domu či bytu novému vlastníkovi by mělo prodávajícímu dorazit vyrozumění o vkladu. Jedná se dokument z katastru nemovitostí, který potvrzuje, že opravdu došlo ke změně stavu. Nechybí v něm ale samozřejmě ani původní stav.

I samotné předání nemovitosti by mělo být stvrzeno podpisem. Nikoliv podpisem smlouvy, nýbrž předávacího protokolu. V protokolu by měl být zapsán stav nemovitosti při předání (doložit můžete i fotky). Dále by v něm měly být řádně doplněny i stavy měřičů energie, jako jen plyn, voda a elektřina. Pokud jsou energie vedeny na konkrétní majitele a nespadají pod družstvo nebo pod společenství vlastníků, nezapomeňte je nechat přepsat na nového majitele.


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 11 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ