Počet exekucí v Česku se v roce 2018 zvýšil. Kde se lidé zadlužují nejvíc?

26.02.2018 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Exekuce představují významný problém pro stále více českých domácností i podnikatelů. Oproti loňskému roku se počet lidí v exekuci zvýšil o 3,4 % na 863 tisíc. V jakých krajích je největší problém s předlužením občanů?

Už uvalení jedné exekuce je pro většinu lidí hodně velký problém. Podle průzkumu Mapy exekucí ale vyšlo najevo, že se u Čechů čím dál častěji objevují potíže s vícečetnými exekucemi. Tři a více má aktuálně 493 tisíc obyvatel.

Co je exekuční mapa?

Mapa exekucí je interaktivní webová aplikace, která kombinuje statistická data o exekucích s geografickými údaji. Mapa inovativním způsobem předkládá podrobná data o exekucích, která umožňují nejen kvantifikaci problému, ale zejména jeho přesnou lokalizaci až na úroveň nejmenší obce. Mapa byla spuštěna v roce 2017 a vychází z údajů poskytnutých Exekutorskou komorou ČR.

Kde se lidé zadlužují?

Největší nárůst exekucí zaznamenali v Karlovarském (10,2 %), Ústeckém (8,8 %) a Středočeském (5,5 %) kraji. Nejvyšší podíl obyvatel starších 15 let v exekuci nalezneme stále v Ústeckém (18,1 %) a Karlovarském kraji (17,4 %).

S exekucemi se naopak nejméně potýkají ve Zlínském kraji (5,7 %) a na Vysočině (5,8 %). Z pohledu okresů jsou na tom nejlépe ve Žďáru nad Sázavou (4,9 %) a Havlíčkově Brodě (5,3 %). Nejhůře jsou na tom obyvatelé na Ústecku (21,9 % ) a Mostecku (21,0 %). Na negativní vývoj stavu předlužení v těchto regionech má vliv především cyklení dluhů.

„Skutečný problém pro Českou republiku představuje vícečetnost exekucí. Rozhodli jsme se proto tento ukazatel spolu s novými daty za rok 2017 do mapy zahrnout. Jen meziroční nárůst počtu osob s 10 a více exekucemi je 3,9 procenta, to je dalších 6 tisíc lidí v neřešitelné životní situaci jen za uplynulý rok,” uvádí Radek Hábl, autor projektu Mapy exekucí v České republice. A dodává, že další novinkou, kterou mapa umožňuje, je zobrazení věkové struktury.

Exekuce 2018 – zadlužení českých domácností

Nejčastější věk dlužníků

Zatímco průměrný věk českého dlužníka v exekuci je 44 let, rok od roku v Česku přibývá exekucí vedených proti seniorům (61 tisíc osob ve věku 65+). Ekonomicky aktivním lidem je běžně strhávána část mzdy. Pro osoby ve starobním důchodu se pak nesplácení pohledávek řeší exekucí na důchod, popř. na jiné sociální dávky.

Senioři se nejvíce zadlužují především kvůli nehrazení povinných poplatků a pokut z MHD. Častými důvody jsou pak samozřejmě akce Šmejdů a bohužel i ručení za vlastní děti.

Alarmující je také vysoký počet nejmladších dlužníků. Nejvíce jich mají v Ústeckém kraji (1 359), což představuje téměř čtvrtinu z celkového počtu nezletilých v exekuci (5 934). Většina lidí v exekuci se ovšem nachází v produktivním věku, což má závažné ekonomické dopady.

Jaké má nesplácení dluhů důsledky?

„Je prokázáno, že lidé v dluhové pasti nerealizují svůj plný ekonomický potenciál. To nemluvím o negativních dopadech na jejich fyzické i duševní zdraví a enormní zátěži pro sociální systém. Odhadem až dva miliony exekucemi paralizovaných Čechů - započteme-li i rodinné příslušníky - není to, co by Česká republika potřebovala,” uvádí Tanweer Ali, ekonom z University of New York in Prague s tím, že tento systém není příznivý ani pro vznik nových startupů a rozvoj podnikání.

Na prohloubení předluženosti v Česku v uplynulém roce má podle odborníků podíl i odložení novelizace občanského soudního řádu nebo insolvenčního zákona. Druhá zmíněná novela se v současné době znovu nachází v prvním čtení v Poslanecké sněmovně. Dlouho odkládané je mimo jiné také přijetí místní příslušnosti soudních exekutorů, takzvané teritoriality.

Jak zjistím, že jsem v exekuci?

Není pravidlem, že v exekuci bývá jen osoba, která si na sebe vzala velkou půjčku, kterou nezvládá splácet. Velké dluhy často vznikají i v případě, kdy pouze zapomenete něco zaplatit, např. účet za energie, mobil, pokutu od policie apod. S prodlením naskakují penále a úroky za nesplácení a plno zapomnětlivců se pak diví, když na ně jednoho dne zazvoní exekutor a začne jim zabavovat majetek. O případném uvalení obvykle býváte předem informování prostřednictvím soudních obsílek. Ty se tedy rozhodně nedoporučuje ignorovat. Návštěva exekutora pak bývá zpravidla neohlášená, a to zcela záměrně. Dlužník tím totiž nezíská dostatek času na to, aby mohl s předstihem ,,ukrýt“ svůj majetek.

Zdali někde nebo někomu dlužíte, můžete zjistit prostřednictvím zavedených registrů, kterými jsou:

  • Bankovní registr klientských informací – eviduje nesplácení bankovních produktů.
  • Nebankovní registr klientských informací – eviduje nesplácení finančních produktů u nebankovních společností.
  • Solus – eviduje všechny dlužníky. Informace dostává od firem, kterým spotřebitelé dluží.

Jak efektivně na exekuci

Pokud nevíte o tom, že byste někde na čemkoliv dlužili a soudní obsílky vám nedorazily, je zde ještě stále možnost, že se jedná o neoprávněný exekuční příkaz. Takovou situaci pak můžete řešit odvoláním se u soudu anebo návrhem na zastavení exekuce či návrhem na zrušení exekučního příkazu.

Jestliže se ale prokáže, že se zadlužení opravdu týká vaší osoby a nedošlo k pochybení exekutora, okamžitě jednejte. Pokud chcete předejít zabavení majetku, exekutora neprodleně navštivte. Nastiňte mu své možnosti, dohodněte se na splátkovém kalendáři, anebo jestliže to jde, uhraďte rovnou celý dluh anebo alespoň jeho část. Když budete danou situaci řešit z vlastní iniciativy, exekutor bude o to vstřícnější, a zároveň tak minimalizujete i některé náklady.

Zdroj: Tisková zpráva Mapa Exekucí


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY