Jak ušetřit na lécích?

19.02.2018 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


9 rad, díky kterým ušetříte za léky. Na co vše máte nárok? Kde nakupovat léky? Kdy vám zdravotní pojišťovna vrátí peníze? Kde najít přehled cen léků?

"Takže to mám prášky na vysoký tlak, na ledviny, na bolavý bok, na kašel a na posílení imunity..." Seznam léků může připomínat zlaté stránky a hlavně pro starobní důchodce se může jednat o velmi významnou položku rodinného rozpočtu. Jak se dá ušetřit za léky? Nabízíme vám devět snadných triků.

Pokud vás z cen léků rozbolí hlava, doporučujeme použít ibalgin...

(foto: Pixabay)

1) Internet otevírá důchodcům nové světy

Pokud vám nové technologie nedělají problém a na internetu jste jako doma, tak se určitě podívejte na web najdi-lekarnu.cz, kde si snadno dohledáte dostupnost, výši doplatků a ceny léků. Najdi-lekarnu.cz vznikl díky pracovníkům a studentům Fakultě informačních technologií ČVUT v Praze, takže se nemusíte být, že by za ním stála nějaká farmaceutická firma. Doporučujeme využít i stránky Ministerstva zdravotnictví ČR, kde si můžete zjistit  informace o úhradách, cenách a výši případného doplatku léčivých přípravků hrazených z veřejného zdravotního pojištění.

Určitě si také projděte ceny léků v e-shopech lékáren, kde bývají ceny nižší než v kamenných obchodech. Rozhodně nedoporučujeme kupovat léky v neprověřených obchodech, e-shopech či sociálních sítích.

2) Máte v lécích pořádek?

V České republice je spousta lidí, kteří pořádně neví, jaké prášky užívají. Takže se může stát, že nevhodná kombinace léků může mít fatální následky. Proto si kombinaci léků zkontrolujte u lékaře i lékárníka. Pokud máte stále pochyby, tak si léky zkontrolujte online - můžete opět využít najdi-lekarnu.cz či stránku Znám své léky, kde si můžete porovnat interakci léků a přečíst si příbalové informace.

3) Levnější varianty drahých léků

Zeptejte se ve své lékárně, či vašeho lékaře, zdali nemůžete pobírat levnější variantu určitých léků. Odborně se tato náhrada nazývá generická substituce a jde o záměnu léku se stejnou aktivní látkou. Ale pozor, ne vždy vám může levnější varianta sedět, proto raději změnu proberte se svým lékařem a také se hlídejte, jestli změnu léku nějak negativně nepociťujete.

4) Lékárny v nemocnicích

V nemocničních lékárnách bývá většinou fronta, ale ta se vám vyplatí, protože nemocniční lékárny často prodávají léky za výhodnější ceny, než ty komerční lékárny v centrech měst.

5) Obcházejte více lékáren

Máte ve zvyku objíždět více supermarketů? Tak neváhejte a projděte si i více lékáren, protože akční ceny se týkají nejen supermarketů, ale i lékáren. Nikdo vám navíc nemůže nakázat, abyste všechny léky na předpis koupili v jedné lékárně. Samozřejmě se tato rada netýká nemobilních spoluobčanů, těm doporučujeme následující rady.


Čtěte také:

Kolik nás ročně stojí zdravotní péče?

Nedluží na zdravotním pojištění i váš soused?

Je libo paralen, či Zentivu?


6) Využívejte věrnostní bonusy

Pokud se vám nechce (nebo nemáte možnost) objíždět lékárny a bydlíte daleko od nemocniční lékárny, tak se snažte využít věrnostní bonusy lékáren.  Díky věrnostnímu bonusu můžete dosáhnout na nižší ceny, ale pozor na „speciální nabídky“ na mnohdy zbytečné výživové kúry, mastičky, či různé doplňky stravy. 

7) Velká balení

Pokud berete některé léky pravidelně, tak se rozhodně vyplatí kupovat největší balení, kde cena za jeden prášek je výrazně levnější než u malého či středního balení. Velká balení nemusí být dostupná ve vaší oblíbené lékárně, takže si zkontrolujte dostupnost online.

8) Vrácení peněz pojišťovnou

Od letošního roku se snížil limit na maximální roční doplatek pro seniory a pro děti. Aktuální limity pro maximální roční doplatek pro seniory a pro děti tedy jsou:

  • Děti do 18 let je limit maximálního ročního doplatku 1 000 Kč
  • Pro seniory nad 65 let je limit 1 000 Kč
  • Pro seniory nad 70 let je limit 500 Kč
  • Pro občany nad 18 let je tento limit stanoven na 5 000 Kč

Při překročení limitu vám vaše zdravotní pojišťovna přeplatek vrátí (a to každé čtvrtletí). Ale pozor, do limitu se započítávají doplatky za částečně hrazené léky a to ve výši doplatku na nejlevnější variantu léku, která obsahuje stejnou léčivou látku se stejnou cestou podání. Své doplatky vám hlídá sama vaše zdravotní pojišťovna a vy jejich výši můžete pozorovat pohodlně z tepla domova. Stačí mít aktivovaný účet u vaší zdravotní pojišťovny.

9) Nedejte na reklamu

Kupujete doplňky stravy? Pečlivě vybírejte, a dejte si pozor na reklamu, která mnohdy propaguje předražené produkty, které jsou klidně i méně účinné.

A jaký typ při nákupu léků máte vy? Kupujete léky v zahraničí? A co říkáte na snížení limitů na maximální roční doplatek? Je to čirý populismus, nebo to opravdu chrání citlivé sociální skupiny?
 

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 23 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY