Syndrom nemocných domů (2)

20.02.2018 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Některé domy jsou nemocné. Vlastně se ta nemoc netýká samotných budov, nám je v nich nedobře. Jenže málokdy můžeme v domě na prodej před koupí pár dnů či nocí pobýt. Jak je tedy poznáme?

Dům vypadá báječně. Takový jste dlouho hledali. Ale co když patří do kategorie těch nemocných? Jak to poznat a podle čeho se řídit?

(1) Prostředí

Při pohlídce domu musíme být pozorní. Prodávající vypadají sympaticky a asi se domu nechtějí zbavit, protože by byl špatně postaven. Naopak. Prostředí výstavní, kousek do přírody, okolí nám vyhovuje. Dřevěná okna dobře izolují, stejně tak dveře. Izolace pod omítkou, doufejme, že kvalitní, takže na energiích se tady ušetří. Jenže pozor, v takto „dokonale“ zaizolovaném domě se musí hodně dobře větrat. Jinak hrozí vlhkost, plísně a vše co s tím souvisí. Taky jen těžko odhadneme, z jakého materiálu byl dům postaven. Některé stavební materiály „vydechují“ látky, které mohou při dlouhodobém pobytu zadělat na zdravotní problémy, třeba radon. Prý je to jen cihla, případně kámen. Fajn. A co střecha? Měla by být čistá, žádné uchycené rostliny nejsou žádoucí.

(2) Nevětrané skrýše

A jsme vevnitř, V domě není cítit vlhkost, ale zdá se, že se tady před naší návštěvou řádně větralo. Zatuchlost ale jen tak nevyvětráte. Majitelé samozřejmě bydlení chválí. Nesmrkají, nemají tedy podrážděné dýchací cesty, oči nemají červené a neslzí. Jejich kůži si sice podrobně prohlédnout nemůžeme, ale snad je i s ní vše v pořádku.

Podlahy jsou dřevěné, ale pod nimi je prý betonová, dobře izolující deska. Fajn. A jsme zase u toho větrání. Co rohy místností? Jsou čisté, bez plísní? Dobře. Dům je ale starý, může mít díky zastaralým stavebním postupům prostory, kam se vzduch nedostane. Můžou tedy špatně větrat. Taková místa tam ale prý nejsou. Ani u kuchyně, sociálním zařízení a na půdě? Možností, jak tyto „skrýše“ pravidelně větrat, je totiž hodně málo a někdy vůbec nejsou. Tam hrozí plísně a jejich nerozlučné kamarádky – bakterie. A ty by nám mohly pěkně zkomplikovat život, kdyby se rozšířily do zón, kde budeme žit.

Starý dům - jak poznat nemocný dům

(foto: Shutterstock)

(3) Umělé vůně? Pryč odtud

Čeho bychom si měli ještě všimnout: jestli není v obyvatelných pokojích zakouřeno a tento puch není eliminován umělými vůněmi, z nichž hrozí alergie. Při ucítění jejich odéru bychom tedy měli zpozornět. Nelíbí se vám osvětlení? To můžete změnit. Horší je, pokud dům není vystaven slunci, nebo si ho užívá jen omezeně. S tím se nedá kromě demolice a postavení nového bydlení dělat nic.

Důležité je taky vytápění. Nejen kvůli ekonomice. Vadí příliš mnoho i příliš málo radiátorů. Mělo by jich být tak akorát. A je třeba taky hledět na akustiku. Z bytu, kde je slyšet ozvěna vašich hlasů, by vám za chvíli mohla třeštit hlava. A někdy se to nedá napravit ani rozestavěním nábytku.

A věc, které si asi všimnete hned – čistota. Koberce by měly být nejenom suché, ale pokud na nich najdete stopy rozlitého vína, tak to v pořádku není. A v kobercích, ale samozřejmě i jiných textiliích, tak mohl propuknout nový život na bakteriální úrovni. Život jsme jim sice nedali, ale velmi rychle ho potlačme, jinak se nám příliš dobře dýchat nebude.

(4) Geopatogenní zóny

Móda léčitelů pominula, ale i renomovaní architekti na geopatogenní zóny dají. I když se to moc nedá vědecký dokázat, žít nad nimi, to není žádná selanka. A tak se určitě vyplatí investovat do člověka, který zjistí, že barák na nich není postaven. Při investicích do nového bydlení je to už skutečně zanedbatelná částka.

Když se chystáte stavět zcela nový dům, řiďte se takovými radami, abyste popsané problémy nemuseli časem řešit.



(5) Ženy cítí a vidí víc

Je to skutečně tak. Ženský imunitní systém je vnímavější vůči všem příznakům nemocných domů. Takže jim třeba daleko snadněji zčervená kůže například na obličeji, také se jim snáze vysušují sliznice. Zdůvodňuje se to tím, že vždy dělaly lehčí práce a v chráněných prostorách, chlapi se přece jen historicky pohybovali a pracovali víc venku. Genderově to moc nesedí, ale prý je to pravda.

A tak nezapomeňte vzít s sebou na prohlídku kupovaného domu manželku, milenku, prostě ženu. Její pocity z prohlédnuté nemovitosti budou možná překvapivé, ale dejte na ně. Později může být už pozdě.

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 10 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ