Růst české ekonomiky loni zrychlil, letos podle odborníků zvolní

16.02.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. února (ČTK) - Meziroční růst české ekonomiky loni za 4. čtvrtletí i za celý rok zrychlil, letos již asi podle odborníků tempo hospodářství zvolní. Vyplývá to z předběžného odhadu hrubého domácího produktu (HDP), který dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ), a z vyjádření analytiků. HDP ve 4. čtvrtletí zvýšil růst na 5,1 procenta, což podle analytiků řadí Česko ve srovnání zemí EU na druhé místo. Za celý rok 2017 vykázal HDP růst 4,5 procenta, druhý nejvyšší za deset let.

Meziroční růst HDP za jednotlivá čtvrtletí vytrvale zrychloval již od začátku loňského roku, kdy činil tři procenta. Také posilování ekonomiky za celý rok bylo výrazně vyšší než v roce 2016. Předloni totiž dosáhl celoroční růst HDP pouze 2,5 procenta. Na posílení se podle statistiků podílela všechna odvětví poptávky. \"Rostly mzdy i důchody, a domácnosti proto víc utrácely. Zvýšily se také investice,\" sdělil místopředseda ČSÚ Marek Rojíček.

Po silném výsledku roku 2017 je pravděpodobné, že ekonomika letos mírně zvolní, odhadl analytik ČSOB Petr Dufek. Kapacity v průmyslu jsou z velké části vyčerpány a navíc stále více brání expanzi průmyslových podniků nedostatek kvalifikovaných i nekvalifikovaných zaměstnanců. \"Proto i nadále předpokládáme, že česká ekonomika v letošním roce poroste zhruba \'jen\' tříprocentním tempem,\" dodal Dufek.

Česká ekonomika se podle analytika společnosti Deloitte Davida Marka mírně přehřívá, HDP je zhruba jedno procento nad svým potenciálem. \"Ve spotřebních cenách to vidět není, v zrcadle mzdové inflace a rychlého růstu cen nemovitostí je to ovšem patrné. Proto je na místě zvyšování úrokových sazeb,\" poznamenal.

Růst HDP za 4. čtvrtletí i navzdory zrychlení zaostal nad očekáváním některých analytiků i za odhadem České národní banky, která čekala růst o 5,4 procenta. Projevil se zřejmě mimo jiné nedostatek volné pracovní síly, když zaměstnanost zůstala proti předchozímu kvartálu beze změny, uvedl analytik Komerční banky Viktor Zeisel.

ver gcm

ČTK ke zprávě vydává datovou vizualizaci. Oprávnění uživatelé licence mohou využít tento kód pro vložení do webových stránek:

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK