Skupina ČSOB loni zvýšila čistý zisk o 16 procent na 17,5 mld. Kč

22.02.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. února (ČTK) - Čistý zisk skupiny ČSOB loni stoupl meziročně o 16 procent na 17,5 miliardy korun. Celkový objem aktiv pod správou skupiny vzrostl meziročně o šest procent na 202 miliard korun. Růst podpořily celkově dobrá situace na finančních trzích, růst objemu úvěrů nebo vyšší příjmy z poplatků v oblasti investičních produktů, informovala dnes ČSOB v tiskové zprávě.

Belgické majitelce ČSOB, finanční skupině KBC, loni čistý zisk také stoupl, a to na 2,575 miliardy eur (v přepočtu 69,5 miliardy korun) z předchozích 2,4 miliardy eur. Ve čtvrtém čtvrtletí roku ale zisk klesl na 399 milionů eur (10,1 miliardy Kč) z předloňských 685 milionů eur. Na hospodaření se negativně projevily mimořádné položky související s daňovou reformou v Belgii. Díky silnému výkonu v Česku však výsledky překonaly odhady analytiků.

\"V loňském roce jsme potvrdili, že ČSOB dokáže maximálně využít příznivou situaci na trhu ve prospěch svých klientů a investovat do rozvoje trhu a technologií. Naše klientská základna se tak v loňském roce rozšířila o 14.000 spokojených zákazníků,\" uvedl generální ředitel ČSOB John Hollows.

Objem úvěrů ČSOB vzrostl o šest procent na 657 miliard korun. Objem vkladů se zvýšil o devět procent na 821 miliard korun. Provozní náklady loni stouply o čtyři procenta na 16,3 miliardy korun.

Čisté výnosy z poplatků bance loni stouply o tři procenta na 6,4 miliardy korun. Čistý úrokový výnos se zvýšil o dvě proenta na 22,7 miliardy korun.

Konkurenční Komerční banka v loňském roce zvýšila čistý zisk o 8,5 procenta na 15,274 miliardy Kč, přičemž čistý zisk náležející akcionářům vzrostl o 9,1 procenta na 14,9 miliardy Kč. Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala loni čistý zisk zhruba 7,2 miliardy Kč, což byl meziroční růst o 27,3 procenta.

Skupina ČSOB měla ke konci loňského roku zhruba 3,7 milionu klientů. Do skupiny patří ČSOB, Hypoteční banka, Českomoravská stavební spořitelna, ČSOB Penzijní společnost, ČSOB Leasing, ČSOB Factoring a Patria. ČSOB patří do mezinárodní bankovní a pojišťovací skupiny KBC, která aktivně působí v Belgii a zemích střední a východní Evropy.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK