Britská banka RBS je po deseti letech opět v zisku

23.02.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 23. února (ČTK) - Britská finanční skupina Royal Bank of Scotland (RBS) je po deseti letech opět v celoročním zisku. Banka, která je z téměř tří čtvrtin v rukou státu, vydělala 752 milionů liber (21,6 miliardy Kč), zatímco o rok dříve byla ve ztrátě 6,95 miliardy GBP. Výsledek navíc překonal odhady analytiků. Od roku 2008 se souhrnná ztráta banky vyšplhala na 58 miliard liber.

Šéf RBS Ross McEwan označil výsledek za symbolický okamžik. Stinnou stránkou jsou ale obrovské pokuty, které bance hrozí v USA za prodej finančních produktů spojených s rizikovými hypotékami. RBS předpokládala, že případ urovná už v loňském roce, teď ale doufá, že k dohodě dospěje letos.

Na soudní spory v USA banka vyčlenila dalších 492 milionů liber, takže celková suma vyčleněná na kauzy spojené s praktikami při prodeji cenných papírů se vyšplhá na 3,2 miliardy liber.

Banku musel za finanční krize v roce 2008 zachraňovat stát, který jí poskytl kapitálovou injekci v objemu zhruba 45 miliard liber. Ústav, který je ze 71 procent v rukou daňových poplatníků, strávil posledních deset let restrukturalizací. V loňském roce na ni vynaložil 1,6 miliardy liber.

Před deseti lety byla RBS největší bankou na světě s rozvahou asi 2,2 bilionu liber. Dnes je to asi 750 miliard liber. Zatímco dříve působila ve 38 zemích, dnes má zastoupení ve 12 a soustřeďuje se na domácí trh.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK