Sberbank zvýšila zisk o 22 procent, překonala odhady

28.02.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 28. února (ČTK) - Čtvrtletní výsledky ruské banky Sberbank překonaly očekávání. Největší ruský bankovní ústav, který působí i v České republice, dnes uvedl, že ve čtvrtém kvartálu meziročně zvýšil čistý zisk o 22 procent na 172,4 miliardy rublů (zhruba 64 miliard Kč).

Analytici v průzkumu agentury Reuters odhadovali čistý zisk pouze na 168,3 miliardy rublů. Čisté příjmy z úroků činily 382,9 miliardy rublů oproti odhadovaným 375,4 miliardy rublů. Poměr nesplácených úvěrů představoval 4,2 procenta.

Ruské banky se dostaly do centra pozornosti poté, co byla zdejší centrální banka nucena ve druhé polovině loňského roku zachránit tři velké soukromé bankovní domy. V uplynulých letech také zavřela desítky menších bank.

Zisky zaznamenává Sberbank v několika posledních čtvrtletích. Daří se jí tak překonávat výkonnost širšího ruského bankovního sektoru, uvedla agentura Reuters. A to přesto, že je jednou z několika velkých ruských státních bank, na které Západ uvalil sankce kvůli ukrajinskému konfliktu, a má tak ztížený přístup k mezinárodnímu kapitálu.

Nad očekávání vysoký zisk oznámila na začátku tohoto týdne i druhá největší banka v Rusku VTB. Té stoupl ve čtvrtém čtvrtletí čistý zisk na 44,8 miliardy rublů (16,5 miliardy Kč) z loňských srovnatelných 17,5 miliardy RUB. V zemi působí v současné době kolem 500 bank.

Sberbank je přítomna i na českém trhu pod názvem Sberbank CZ. Většinovým vlastníkem české divize je Sberbank Europe, která je spolu s dceřinými společnostmi v zemích Evropské unie ze západních sankcí vyňata.

Sberbank CZ za loňská tři čtvrtletí vytvořila zisk po zdanění 290 milionů korun, což byl meziroční růst o 218 procent. Ke zvýšení zisku přispěl především rekordní zájem o půjčky, hypotéky i růst prodejů pojištění a investic.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK