Pojišťovna Cigna koupí za 54 miliard dolarů firmu Express Scripts

08.03.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bloomfield (USA) 8. března (ČTK) - Americká zdravotní pojišťovna Cigna se dohodla na převzetí společnosti Express Scripts Holding, která se zabývá správou farmaceutických programů pro pacienty. Zaplatí za ni zhruba 54 miliard dolarů (1,1 bilionu Kč), což z transakce činí jednu z největších v oboru. Firmy si od spojení slibují pokles nákladů a upevnění pozice při jednáních o cenách s výrobci léků.

Cigna podle dohody zaplatí za každou akcii Express Scripts zhruba 96 dolarů v hotovosti a vlastních akciích. Cena tak zahrnuje prémii téměř 31 procent ke středeční závěrečné hodnotě akcií Express Scripts na burze. Akcie Cigny dnes v reakci na oznámení ztrácely asi deset procent, zatímco akcie Express Scripts naopak přes 11 procent přidávaly.

Express Scripts patří mezi firmy, které působí jako zprostředkovatelé mezi farmaceutickými společnostmi na straně jedné a pojišťovnami a zaměstnavateli nakupujícími léky na straně druhé. Express Scripts je největším správcem farmaceutických programů ve Spojených státech. Pod její správu spadají farmaceutické programy více než 80 milionů Američanů, uvádí list The New York Times.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK