Byty se v průměru nabízejí za 2,78 mil. Kč. Loni to bylo o 400 000 korun méně

16.03.2018 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Zatímco loni v únoru byla průměrná nabídková cena bytů v ČR 2,39 mil. Kč, letos to bylo o bezmála 400 000 Kč více. Spolu s růstem úrokových sazeb se jedná o smrtící koktejl, který se negativně podepisuje na dosažitelnosti vlastnického bydlení v České republice.

Podle dat serveru RealityČechy.cz se byty v únoru nabízely v průměru za 2,78 milionu Kč. Vedle toho průměrná úroková sazba stoupla z 2,05 % na 2,57 %. Toto jsou podstatné věci, které se negativně projevují na dostupnosti vlastního bydlení v České republice.

Drahé bytyDrahé bydlení v ČR

Návratnost vlastního bydlení

Jestliže v loňském roce stačilo průměrné české domácnosti na pořízení bytu o průměrné ceně 2,39 mil. Kč necelý 6násobek (5,85) čistého ročního příjmu, letos při ceně 2,78 mil. Kč je to už více než 6,5násobek. Vývoj toho poměru dlouhodobě monitorujeme prostřednictvím INDEXU NÁVRATNOSTI BYDLENÍ. Tempo, jakým tento ukazatel zhruba od poloviny roku 2016 narostl, je nevídané. A zdaleka v tom nehraje roli pouze růst cen v hlavním městě. Ba naopak.

Dostupnost bydlení ČRDostupnost bydlení v ČR 2018

V Praze v kontrastu s novinovými titulky tempo růstu cen bytů v posledních měsících znatelně zpomalilo a největší meziroční nárůsty nyní vidíme spíše v Olomouckém a Plzeňském kraji a na Vysočině. Naopak jediným krajem, kde jsme v meziročním srovnání zaznamenali pokles cen bytů, a to 3procentní, je Karlovarský kraj. Ceny bytů jsou však pouze jedním parametrem. Druhým je také úroveň příjmů v jednotlivých regionech a zde je třeba zmínit, že existují kraje, kde byl meziroční růst příjmů vyšší než růst cen nemovitostí a v těchto regionech index návratnosti bydlení v meziročním srovnání klesl. Kromě Karlovarského kraje se jedná ještě o Královéhradecký a Zlínský kraj.

Dostupnost nového bydlení v ČR

Dosažitelnost vlastního bydlení i se zohledněním cen hypoték monitoruje INDEX DOSTUPNOSTI BYDLENÍ, který propočítává, jak velkou část příjmu musí průměrná česká domácnost každý měsíc vynaložit na splátku hypotéky. I v tomto případě se situace českých domácností postupně zhoršuje. Celorepublikový index v únoru vzrostl na 42 %. Pokud se podíváme na jednotlivé kraje, hodnota IDB se však pohybuje mezi 30 a 38 procenty.

 Dostupnost vlastního bydleníDostupnost vlastního bydlení v ČR

Zdroj: GOLEM FINANCE, RealityČechy.cz, ČSÚ

Autor článku

Luboš Svačina


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ